Magyar Falu Program

magyar falu program

Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

Két község gyerekei együtt járnak a grófi óvodába

2009. február 09. hétfő, 01:49
A dénesfai és gyórói gyerekek jelenleg tizennyolcan vannak. A dénesfai és gyórói gyerekek jelenleg tizennyolcan vannak.
Jelenleg tizennyolc kisgyerek jár a több mint százéves múltra visszatekintő dénesfai óvodába. Tavaly szeptembertől fogadják a gyórói gyerekeket is.

A dénesfai óvoda fenntartása a korábbi években az állami normatíván felül a létszámtól függően 3–5 millió forintjába került a helyi önkormányzatnak. Jelenleg 18 kisgyerekre felügyelnek az intézményben. A községvezetők azt remélik, ez a szám elegendő lesz ahhoz, hogy most ne kelljen ilyen mélyen a zsebbe nyúlniuk.

A dénesfaiak óvodájukkal mintegy öt éve csatlakoztak a beledi intézményfenntartó társuláshoz. Ez azt jelenti, hogy az ovi után járó állami normatívát a beledi Általános Művelődési Központ kapja meg, és az alkalmazza az óvoda dolgozóit, a két óvónőt és a dajkát is. Az épület rezsijének költségei azonban Dénesfát terhelik.

Az óvoda, mint a többi helyi közintézmény is, a Cziráky grófok „örökségén" működik, a család által a XX. század elején épített apácazárdában, ahol a kedves nővérek már 1904-ben kisdedóvót működtettek. Egy csoportszoba, egy fektetőhelyiség és az étkező-konyha tartozik hozzá. Az étkeztetést Beledről, az önkormányzati konyháról oldják meg. A falugondnok szállítja az ebédet.

Tavaly szeptember óta a gyórói gyerekeket is fogadják. Takács Lajos polgármester a Kisalföldnek elmondta: Gyórón annyira lecsökkent a gyereklétszám, hogy a helyi önkormányzat nem tudta vállalni az ovi működtetését. Első gondolatuk az volt, hogy Cirákkal működnek együtt. A ciráki községvezetés azonban nem vállalta, hogy óvodájukat és iskolájukat „beléptetik" a beledi központú társulásba. Mihályihoz csatlakoztak.

– Mi viszont vállaltuk, hogy a gyórói gyerekeket – jelenleg hatan vannak – naponta át- és hazaszállítjuk a falugondnoki buszunkkal – tette hozzá Takács Lajos. – Ígéretünket betartottuk, hiszen a kicsiket reggel az otthonuk előtt veszi fel a dénesfai falubusz és délután ott is teszi le őket. Tehát a fuvar háztól házig tart. Óvodánk dajkája tavaly nyáron nyugdíjba ment, így a gyórói dajkát is át tudta venni intézményünk. A gyerekeket most ő kíséri a buszon.

Takács Lajos elmondta: a dénesfai oviban évtizedekkel ezelőtt még a harmincat meghaladta a gyerekek száma, és még tíz évvel ezelőtt is húsz felett volt. „Bízom benne, hogy a gyóróiakkal kiegészülve a 18-as létszám után kapott normatíva fedezi a személyi kiadásokat és még a rezsire is marad belőle" – jegyezte meg. „Amennyiben a kormány legalább ilyen szinten meghagyja a lehetőségeket, és tovább már nem kurtítja költségvetésünket, Dénesfán még egy jó ideig lesz óvoda" – tette hozzá.

 

További információ