Magyar Falu Program

magyar falu program

Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

Hívás nélkül is segítenek a dénesfai asszonyok

2011. szeptember 09. péntek, 08:12

A különböző helyi rendezvények lelkes segítője a dénesfai asszonyok egy csoportja. Legutóbb helytörténeti kiállítást szerveztek. Egyesület alapítása és tájház kialakítása is jár a fejükben.

Hölgyek maroknyi csoportja szervezi a közösségi életet Dénesfán. Legutóbb a falunapra hoztak össze helytörténeti kiállítást lakóhelyükről. A sikeren felbuzdulva tájházat szeretnének kialakítani, ehhez keresik a megfelelő ingatlant. Most azon gondolkodnak, hogy hivatalossá teszik működésüket és egyesületet alapítanak.

 

– A kistérségi fesztiválon kaptunk ötletet a helytörténeti kiállítás megszervezéséhez. Amennyire még lehet, szerettük volna bemutatni a múltat – fogalmazott Simon Vilmosné. – Nyakunkba vettük a falut, felkerestünk időseket, akik készségesen adták át már nem használt tárgyaikat. Találtunk régi iratokat, dokumentumokat, könyveket, fotókat. Az összegyűjtött anyagot aztán a faluházban állítottuk ki. Még a tárlat berendezése idején is nagyon sok felajánlás érkezett hozzánk. A Cziráky-kastélyban működő otthon főorvosa rendelkezésünkre bocsátotta a grófi családról szóló tablóit, illetve néhány kastélybeli bútort is. Sok dolgot nekünk adtak, melyek alapjai lesznek egy későbbi, állandó bemutatónak. Egyelőre a kultúrházon belül keresünk egy nagyobb helyiséget, de később önálló ingatlant akarunk berendezni.

A hölgyek tehát tájházban gondolkodnak. Az önkormányzat támogatja törekvéseiket, de abban bíznak, hogy akár pályázaton is nyerhetnek forrást, például a LEADER-programon keresztül. Ehhez persze előbb hivatalossá kell válnia tevékenységüknek. Emiatt egyesület létrehozásán gondolkodnak. Összeszokott társaság különben a dénesfai lányok és asszonyok csapata.

– Hatan-heten vagyunk, akik rendszeresen összejárunk és kivesszük részünket a közéletből – folytatta Simon Vilmosné. – Évek óta segítünk a falunapok szervezésében, rendezésében. Segítünk a futballcsapat körül, például főzünk nekik, takarítunk utánuk. Szervezzük az önkéntes hulladékgyűjtő akciót és idén nagy sikerrel véradást is tartottunk. Ez volt az első Dénesfán. Eddig a szomszéd falvakba jártak át az önkéntesek öten-hatan, most viszont ötvenen adtak vért. A tervek között szerepel karácsonyi műsor, játszóház a gyerekeknek s egyéb rendezvények. Bátran mondhatom, ha van olyan dolog a faluban, ahol elkél a segítő kéz, mi ott vagyunk hívás nélkül is.

A dénesfai hölgyek jól érzik magukat együtt, a munka mellett közös programokat is szerveznek. Közösen járnak például kirándulni. Utazásukat az önkormányzat, illetve a polgármester is támogatja. A községházán ugyanis tudják: jó, ha a közösségben van kire számítani.
Simon Vilmosné és Gosztom Izabella is kivette részét a helytörténeti kiállítás létrehozásából.

További információ