Magyar Falu Program

magyar falu program

Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

Első lépés: állagmegóvás a grófi majorban

2011. június 17. péntek, 12:14

Dénesfa egyik legjelentősebb épített öröksége a Gróf Cziráky-major. Mostani tulajdonosai évekig tehetetlenül nézték pusztulását, kezük ugyanis kötve volt a műemléki védettség miatt.

 

A tulajdonosok elvégezhetik a dénesfai Cziráky-major épületének állagmegóvó felújítását. Évekig éppen a védettség miatt romlott az ingatlan állapota. Leginkább a tetőszerkezetre fér rá a felújítás. Most ígéretet kaptak arra, hogy egy mai, modern, de a majorság összképét nem rontó megoldással élhetnek a helyiek.

 

Takács Lajos polgármester a grófi épület egy részének tulajdonosa. Ő képviselte társai és saját érdekeit a hatóságok előtt.

– Évek óta húzódik ez az ügy, közben a ma műhelyként, raktárként hasznosított épület beázott, pusztult, de nem nyúlhattunk hozzá – mondta a Kisalföldnek. – Annyi pénzünk természetesen nincs, hogy a teljes, az előírásoknak megfelelő rekonstrukciót elvégeztessük. Többször kértük, hogy legalább a tető javítását engedjék meg, de sikertelenül. A napokban viszont megkeresett az illetékes hivatal vezetője, aki megígérte, ha ismét kérvényezzük, hozzájárul az értékmentéshez. A mostani helyzet nem tesz jót a falaknak sem, de a beázás miatt féltjük ott tárolt gépeinket, berendezéseinket is.

A polgármester hozzátette: ha módjukban áll, pályázni is szeretnének a beruházásra. Egyelőre nem számolták ki a várható költségeket, de a tulajdonostársak megosztoznak a kiadásokon. A tervek szerint már a télre szeretnék elvégezni a szükséges munkákat. 

– Örülünk, hogy végre előbbre léphettünk. A Cziráky-major falunk egyik legértékesebb épített öröksége. A magtárak, istállók, kocsiszínek négy hektáron fekszenek. Természetesen mi is azt szeretnénk, ha a grófi idők állapotát tudnánk visszaállítani, de erről álmodni sem merünk a költségek miatt. Pályázatot pedig erre a célra egyelőre nem találtunk, a mostani állagmegóvás költsége töredéke lesz az eredeti állapotok visszaállításának – fogalmazott Takács Lajos.


 

 

További információ