Magyar Falu Program

magyar falu program

Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

Dénesfán sokat tesznek a futballért

2012. december 04. kedd, 11:56

Dénesfa labdarúgásának története az 1930-as évekig vezethető vissza. Akkoriban a futballcsapat mozgatórugója a faluban élő grófi család volt. Három fiúgyermeküket a dénesfai fiatalokkal együtt a gróf lovas fogattal szállíttatta a környező falvakban rendezett mérkőzésekre. A második világháború után a kastélyparkban lévő pályán folytatódott a helyi fociélet. Az 1970-es években aztán raktárakat építettek a pálya helyére, így a szervezett labdarúgóélet megszűnt.

– Egészen az ezredfordulóig a ciráki, majd a gyórói csapatban rúghatták a labdát fiataljaink, majd néhány évvel később a cirákiak javaslatára, Cirák–Gyóró–Dénesfa önkormányzatai támogatásával megalapítottuk a Répcementi Sportegyesületet – mondta Takács Lajos elnök.
A kezdeti sikertörténet után, amely az összefogásról szólt, jöttek a nézeteltérések.

– Három-négy év után szinte teljes egészében Dénesfa, illetve a több településről mellettünk álló támogatók és szurkolók tartották életben a csapatot. Ezért 2007-ben úgy döntöttünk, hogy focipályát építünk a községben és 2010. augusztus 20-án Keglovich László olim-
piai bajnokunk adta át az új létesítményt. Még ebben az évben ide is költöztünk és másodszor nyertük meg a megyei másodosztály soproni csoportjának bajnokságát Szabó Róbert játékos-edző irányítása mellett.
Takács Lajos elhivatottságának tekinti az utánpótlás felkarolását, folyamatos versenyeztetését.

– Ebben az időszakban az U21-es, most U19-es csapatunk is folyamatosan az élmezőnyben végzett. Tavaly például Halász Róbert vezetésével megnyerték a bajnokságukat, az érte járó aranyérmeket pedig a szintén olimpiai bajnok, egykori kiváló FIFA-játékvezetőnktől, Palotai Károlytól vehették át. Az idei évben újra indítottuk a bajnokságban Kiss Tamás edző irányításával az U16-os csapatot. Voltak olyan évek, amikor a harminc kilométerre lévő Osliból is fociztak nálunk ilyen korosztályú gyerekek. Jelenleg is öt településre autózunk hetente többször és hozzuk-visszük a gyerekeket, hogy a dénesfai játékosok csoportjával kiegészülve meglegyen a csapat. Majd egy évtizede szervezünk nyáron focitábort az önkormányzat támogatásával. Fiúk-lányok bentlakásos formában, teljes ellátással élvezik az egyhetes közösségi életet Vass András felügyelete mellett.
Természetesen nem kerülhető meg az egyik legfontosabb, az anyagi kérdés sem.

– Meggyőződésem, hogy költségvetésünk semmivel nem több, mint más egyesületeké, csak talán mi másképp osztjuk el. Vannak egyesületek, amelyek nyolc-tíz milliós pályázati pénzt nyernek, amivel könnyebben előrébb jutnak. Azok a diákok például, akik nálunk fociznak, nyáron Ausztriában kapálással kereshetnek egy kis zsebpénzt. Vannak, akik tűzifa formájában kapnak segítséget. A véleményemet mindig is elmondtam a focival kapcsolatosan is. Legutóbb a szövetségnél a pénzbüntetéseket kifogásoltam. Ma sem fogadom el, de ha kapjuk, befizetjük. A fociban eltöltött tíz év azonban azt mondatja velem, ha voltak is néha bosszúságok, azért több volt az öröm, a siker, mint a kudarc. A Dénesfán kialakított pálya a maga csodás környezetével, az egyesületet segítőkkel, szurkolókkal és a támogatókkal pedig egyre könnyebbé válik a szükséges munka. Sokan megkérdezték már, miért nem megyünk fel a megyei első osztályba. A válaszom nagyon egyszerű: az nem az ilyen kistelepülések csapatainak a világa. Ott nem lenne részünk olyan fogadtatásban, vendéglátásban, mint amit legutóbb kaptunk Rábaszentandráson.

További információ