Magyar Falu Program

magyar falu program

Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

A dénesfai polgármester a kisközségekért

2006. december 05. kedd, 00:26
Takács Lajos dénesfai polgármester helyi adót fizettetne olyan cégekkel, akik a községben telephellyel ugyan nem rendelkeznek, de szolgáltatnak.

Takács Lajos dénesfai polgármester helyi adót fizettetne olyan cégekkel, akik a községben telephellyel ugyan nem rendelkeznek, de szolgáltatnak. Példaként a Rekultív kft.-t és a Pannon-Víz zrt.-t hozta fel. Javaslatát a miniszterelnökkel is megismertette a hozzá írott levélben. A községvezető azt kéri Gyurcsány Ferenctől, hogy módosítsák a szükséges törvényt.

Igazságtalan rendelkezések?

Takács Lajos szerint a kisebb önkormányzatokat érintik az anomáliák és igazságtalanságok, amelyeket a helyi adókról szóló 1990. évi C törvény rendelkezései tartalmaznak.

– A helyiadó-törvény jelenleg ugyanis a közszolgáltatók – például a Pannon-Víz zrt. és a Rekultív kft. – számára nem ír elő helyi iparűzési adófizetési kötelezettséget azon településeken, ahol ugyan folyamatosan közszolgáltatást látnak el, ugyanakkor telephellyel nem rendelkeznek. Erre hívtam fel a miniszterelnök figyelmét – foglalta össze levelének tartalmát Takács Lajos a Kisalföldnek.

Nem részesednek az iparűzési adóból

– Méltánytalannak tartjuk, hogy miközben e piaci alapon történő szolgáltatás és díjszabás révén jelentős árbevételhez, illetve nyereséghez jutnak, az iparűzési adóból a kistelepülések – köztük Dénesfa is – egyáltalán nem részesedhetnek. A törvényi szabályozás az igazságtalanságokat az úgynevezett vonalas létesítmények esetében, mint a gáz és villanyáram, már korábban orvosolta. Ezek a rendelkezések viszont nem terjednek ki a víz- és csatornaszolgáltatást, továbbá a kommunális hulladékszállítást végző cégekre.

– Ez megítélésünk szerint diszkriminatív és hátrányosan érinti a kisebb önkormányzatokat. A közszolgáltatók ugyanis csak a telephellyel rendelkező nagyobb önkormányzatokat gazdagítják iparűzési adóval. Mindez az amúgy is hátrányos helyzetű kistelepülések további leszakadásához vezet és szerintem ellentétes a vidékfejlesztés sokat hangoztatott központi elképzeléseivel – fogalmazott az elöljáró.

Nem ésszerű és megalapozott?

Takács Lajos a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási és Fejlesztési Projekt megvalósításáról is beszélt a Kisalföldnek és levelében erről is írt Gyurcsány Ferencnek.

– A szemünk előtt történnek olyan furcsaságok, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül, az európai uniós támogatással megvalósuló projekt körül – mondta. – Az ésszerűséget és megalapozottságot egyaránt nélkülöző, az érintett önkormányzatok véleményét teljesen figyelmen kívül hagyó társulási menedzsment kizárólag önös érdekei alapján döntött a hulladékkezelő létesítmény helyéről és majdani üzemeltetéséről. Nem érdekelte őket, hogy térségünkben hol és mekkora területek várnak rekultiválásra a hulladék elhelyezése miatt. Abban bízom, hogy az általam vázolt helyzetre reagál a miniszterelnök. Felelősségteljes intézkedéseket várok tőle és megoldást a problémákra, melyek elősegítik a kis önkormányzatok érdekérvényesítő szerepének növelését.

Takács Lajos november 30-án adta postára levelét, reméli, Gyurcsány Ferenc mielőbb válaszol felvetéseire.

 

További információ