Megbeszélték az ovisok jeleit is

2008. június 23. hétfő, 01:28
A döntést elsősorban a szülők hozták. A gyerekeket falubusz viszi-hozza a települések között. A döntést elsősorban a szülők hozták. A gyerekeket falubusz viszi-hozza a települések között.
Dénesfára mennek óvodába a gyórói gyermekek. A szülők már megtekintették a dénesfai intézményt. A polgármesterek szerint a társult intézmények jelentik a jövőt.

Szeptember elejétől a beledi Mikrotérségi Általános Művelődési Központ (ÁMK) tagintézményeként működő dénesfai óvodába járnak a gyórói gyermekek.

A helyi képviselő-testületek döntése megszületett, a napokban a gyórói szülők is meglátogatták a dénesfai intézményt.

– Még az elődöm vezette képviselő-testület döntése volt, hogy a Cirákkal megszakított társulást követően a beledi intézményfenntartó társuláshoz csatlakozzon a falu – mondta Takács Lajos dénesfai polgármester. Ezt megelőzően a három szomszéd település, Gyóró, Cirák és Dénesfa még egy intézménybe, a cirákiba járatta a gyermekeket, ám a dénesfai polgármester szerint olyan magas anyagi hozzájárulást kért az akkori ciráki testület, amit nem volt lehetőségük megadni. Önállóságunk felszámolását egyértelműen a „fentről" jövő anyagi megszorításoknak köszönhetjük, ám ha ez a trend így is marad, csak az intézménytársulásoknak lesz (van) jövője – tette hozzá. Egy alsó tagozatos iskolát és egy óvodát szívesen láttak volna ismét Cirákon, ám az ottani vezetésnél nem találtak fogadókészséget, pedig a gyórói és dénesfai polgármesterek szerint ez lett volna a legkézenfekvőbb megoldás. Hangsúlyozom, hogy a döntést elsősorban nem a gyórói testület hozta meg, hanem a szülők, így a hat gyórói óvodás Dénesfára jár az ősztől – mondta Ötvös László gyórói polgármester.

Hozzátette, a szállítást a falugondnoki busszal oldják meg úgy, hogy egy óvónő naponta kíséri a kicsiket. A települések vezetői hangoztatták, egy nagyobb (jelen esetben a beledi) társulás keretein belül létrejöhet egy-egy kisebb társulás is.

Az óvodalátogatáson részt vevő szülők jó tapasztalatokat szereztek a dénesfai óvodában, ahol a helyi óvó nénik már a gyórói gyermekek óvodai jeleiről is megegyeztek a szülőkkel.

Az egyik anyuka, Kő Attiláné Bernadett elmondta, két kislánya közül az egyik most kezdi a nagycsoportot, a másik pedig szeptembertől jár óvodába. – Sajnáljuk a gyórói óvodát, de a dénesfai ajánlatot teljes mértékben kielégítőnek tartom, mind a felügyeletet, a szállítást, mind az intézmény körülményeit tekintve. Egy másik ciráki anyuka Gyóróba járatta gyermekét, mert – az ígéretekkel ellentétben – az alapítványi óvoda Cirákon nem biztosított logopédust gyermekének. Czinderné Leitner Mária kijelentette, ez utóbbi feltétel Dénesfán biztosított.
A társulással kapcsolatban Tompáné Balogh Mária beledi polgármester hangsúlyozta, sem a dénesfai, sem a gyórói óvónők közül nem kerül senki utcára, legfeljebb más beosztást kap az intézményen belül.

 

 

További információ

Vissza az előző oldalra | Vissza a tetejére