Magyar Falu Program

magyar falu program

Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

Több mint százan tettek állampolgársági esküt Dénesfán

2013. augusztus 12. hétfő, 13:45

Az elmúlt szombaton több mint száz, Harasztkerékről és környékéről származó erdélyi magyar tette le az állampolgári esküt.

A dél-rábaközi községben gyakorlatilag több külhoni volt, mint a minden segítséget megadó helybéliek. A szombati ünnepségen szem nem maradt szárazon.

Dénesfa testvértelepüléséről, Harasztkerékről és környékéről származó hazánk fiai Takács Lajos és az erdélyi segítők jóvoltából tehették le esküjüket a község hétvégi falunapján rendezett eseményen, ahol a magasztos eskütételi ünnepségen kevés résztvevőnek maradt a szeme szárazon.

A dénesfai polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, kötelességünk életben tartani azt a lángot, melyet a 2001-es találkozón az erdélyi és anyaországi magyarok éreztek. – Már nemcsak ott tartunk, hogy több alkalommal látogatunk Harasztkerékre vagy a környező településekre (melyek közt Beled testvértelepülése is ott van – a szerk.), napjainkra az erdélyiek és a dénesfaiak napi baráti kapcsolatokat ápolnak egymással – mondta a dél-rábaközi község polgármestere. Hangsúlyozta: a két település közti több száz kilométeres távolság nem akadálya a baráti összejövetelek megszervezésének. – Ez már nemcsak testvéri kapcsolat a két település közt, hanem egyfajta zarándoklat egymáshoz mindkét részről – jegyezte meg Takács Lajos.

A bensőséges, megható ünnepségen felszólalt Kóczán Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke is, aki a közös európai jövő képét vetítette az ünnepség vendégei elé, ám igazán szívhez szóló köszöntőt Osváth Csaba, Ákosfalva-Harasztkerék polgármestere mondott. A politikai áthallásokkal is bőven megtűzdelt beszédében az erdélyi polgármester – sok esetben könnyeivel küszködve – hangsúlyozta, az állampolgárságot az erdélyiek nem követelték, de véleményük szerint megérdemelték. – Erdélyiek vagyunk és magyarok, otthonról jöttünk és hazaérkeztünk – kezdte beszédét a külhoni politikus. Beszédében hangsúlyozta, az erdélyi magyarok véleménye szerint mihamarabb tisztázódjanak azok a kérdések, melyek a hazai vezetők és az erdélyi politikusok között még fennállnak. – Függetlenül attól, hogy a magyar politika milyen érdekeket képvisel Erdélyben, mi „csak" magyarok vagyunk, nekünk csak egy érdekünk lehet és ezt ideje lenne az anyaországban is észrevenni – fogalmazott Osváth Csaba. Beszédét hatalmas ováció kísérte Dénesfán, véleményét a Rábaközben időző erdélyi politikusok is osztották.

Az ünnepség keretében Osváth Csaba egy székely zászlót adományozott a dénesfai önkormányzatnak, melyet a határon túli és hazai politikusok együtt fűztek fel a rábaközi zászlórúdra.

Az erdélyi magyar érdekek és a hazai politika mielőbbi egyeztetésére szólított fel Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke is. Dénesfai beszédében kiemelte: évtizedek óta a külhoni magyarság azért küzdött, hogy helyben maradjon, helyben őrizze meg identitását. – Dénesfa most szombaton e törekvés egyik szimbóluma is lett – fogalmazott az RMDSZ politikusa.

Az ünnepségen a több mint száz állampolgári esküt tett erdélyi mellett többen érkeztek Európa számos országából leróni tiszteletüket. A Svédországból, Németországból érkezett magyarok is aláhúzták, a nemzet csak az összefogás mentén maradhat meg Európában. Többen a nyelv, a kultúra és a hagyományok megőrzése mentén tudják csak elképzelni a Kárpát-medencei magyarság megmaradását.

A dénesfai ünnepség szónokai szinte kivétel nélkül könnyeikkel küszködve mondták el beszédeiket, emellett többen, így Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamara elnöke is személyes élményeit állította példaképnek az ünnepség résztvevői elé.

Az erdélyi vendégek is sokat készültek az ünnepségre, Veres Gáspár harasztkeréki lakos a Kisalföldnek elmondta, ennél fontosabb ünnepet évtizedek óta nem várt otthon. – Akkor, amikor Erdélyben még a számlákon, még a gyógyszereken is csak román nyelven beszélnek velünk, felemelő, hogy az anyaországiak ennyire szívükön viselik sorsunkat – mondta a dénesfai ünnepről az idős erdélyi férfi, aki hozzátette, a kapcsolatokat magyarországi telekvásárlással is erősíti. – Nyáron itt, télen Erdélyben töltenénk időnket – mondta lapunknak Veres Gáspár.

További információ