Magyar Falu Program

magyar falu program

Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

Szemétszállítás: - Nem értem, miért kerül majd többe?

2012. december 27. csütörtök, 10:03

Törvényileg változik a szemétszállítás rendje januártól több településen. Dénesfán is, ahol eddig a Rekultív kft. szolgáltatott. A polgármester attól tart, a helyieknek többet kell majd fizetniük.

Az új hulladéktörvény szerint jövőre már csak többségi állami vagy önkormányzati tulajdonú cégek végezhetik a szemétszállítást. Kapuvár környékén több települést is érint az új szabály, például Kapuvár, Dénesfa, Cirák, Gyóró, Hövej, Himod. Náluk eddig a Rekultív kft. végezte el a közszolgáltatást.

Takács Lajos dénesfai polgármester most attól fél, hogy drágul a szemétszállítás díja falujukban. A tervezett új díjról már értesítőt is kaptak az önkormányzatok. Ezen valóban az eddiginél magasabb árat tüntette fel a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás. A szervezet alelnöke ennek ellenére arról tájékoztatta a Kisalföldet, hogy az energiahivatal dönti majd el a díjat. December 18-án konzultációs megbeszélést tartanak Sopronban a társulásnál a hulladékszállítás 2013-as díjszabásáról és szervezéséről.

– Január elsejétől a Rekultív kft. nettó három forint kilencven filléres literenkénti díjat közölt a szolgáltatásra – kezdte Takács Lajos. – Ehhez képest a társulás első értesítésében nettó öt forint ötven fillér szerepel ugyanazért. A különbség számításaim szerint egy száztíz literes edény használatánál közel háromezer forint lenne negyedévente. Nem értem, miért kerül majd többe a szolgáltatás, hiszen a családok semmiféle pluszelőnyt nem kapnak a pénzükért. Véleményemet kifejtettem a társulás vezetőinek is, illetve a polgármester kollégáknak, levélben. Az már eredmény, hogy talán az én felvetéseimre is reagálva összehívták a társulási tanács ülését.

Takács Lajos hozzátette: úgy véli, a társulás még nem készült fel a szolgáltatás elvégzésére, ezért egy céget bíznak meg a feladattal.
– Amikor a kormányfő azt hangsúlyozza, hogy a rezsiköltségeket csökkenteni kell, furcsa, hogy helyi szinten bizonyos vezetők nem veszik figyelembe a törekvését – fogalmazott a dénesfai polgármester.
– Még ha csak néhány ezer forintról van is szó, akkor sem hiszem, hogy Orbán Viktor egyetértene a díj emelésével.

A Takács Lajos által elmondottakat megismertettük Kóczán Zoltánnal, a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás alelnökével.

 

További információ