Magyar Falu Program

magyar falu program

Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

Szemétszállítás Dénesfán: az intézkedés burkolt áremelés

2013. február 04. hétfő, 13:50

A 60 literes edényt csak az egyedülállók és a 70 éven felüliek vehetik igénybe.

Visszasírják a régi rendszert a dénesfaiak. Legalábbis ami a szemétszállítást illeti. A faluban január elsejétől a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. látja el a szolgáltatást és új szabályozást léptetne életbe.

Kovács Miklós falugondnoka és önkormányzati képviselője is Dénesfának. Feleségével ketten élnek családi házukban. Évek óta 60 literes kukát használnak, negyedévente 3300 forint szállítási díjat fizettek. A januári áremelés után nagyjából 4800 forintba kerülne nekik a szolgáltatás. Igen ám, csakhogy a szállító kötelezi őket a 110 literes edény használatára... Erre mondják a dénesfaiak, hogy burkolt áremelés. A helyiek többsége nem is írta alá a szolgáltatási szerződést a társasággal.

Takács Lajos polgármester magyarázta el a részleteket és az új szabályokat.

– A korábbi szolgáltatónál a fogyasztók háromféle edényméretből választhattak. Volt hatvan-, nyolcvan- és száztíz literes – kezdte Takács Lajos. – A soproni kft. a nyolcvanliteres kukát megszüntetné. Egyúttal kikötötte, hogy a hatvanliteres edényt kizárólag egyedülállók és a hetven éven felüliek vehetik igénybe. Rajtuk kívül mindenki egységesen csak a száztíz literes gyűjtőt használhatja. És persze a számlázás is eszerint megy majd. Így tulajdonképpen egy kétfős háztartásnak is ugyanakkora hulladékszállítási díjat kell fizetni, mint a négy- vagy öttagú családoknak. Ezért nem írták alá a szerződést a falubeliek. Megvárjuk, mit mond az energiahivatal. A polgármester ugyanis az energiahivatalhoz fordult és kérte, vizsgálják meg a társaság által bevezetni kívánt gyakorlatot.

Kovács Miklós kérésünkre számolgatni kezdett: hatvanliteres kukája után a januári áremeléssel együtt 4800 forintot fizetne negyedévente. Mivel azonban felesége is és ő is 69 esztendős, nekik már 110 literessel kell számolniuk, így 8800 forintba kerülne a szolgáltatás. – Mindezt úgy, hogy szemét egy dekával sem képződik több, mint eddig – fakadt ki. – Tehát ugyanazért a szolgáltatásért, ugyanazért a mennyiségért négyezer forinttal kérnének többet. Még szép, hogy nem írtam alá a szerződést.
A falugondnok szomszédjában Győrváriék laknak, szintén kettesben. Rezső bácsi elmúlt 80 éves, felesége 73. Ugyancsak a 60 literes edénybe rakják szemetüket és ők meg is tarthatják a legkisebb méretű kukát. Ketten együtt 153, míg Kovácsék csak 138 évesek. A 15 esztendő különbség ezek szerint 4000 forintba kerül.

A szintén dénesfai Kozák Lászlóék hárman élnek egy háztartásban. 80 literes gyűjtőjük van és bőven elég is nekik. A szolgáltató viszont 110 liter után küldené majd nekik a számlát. 2400 forinttal nagyobb összegről, mint azt megszokták. – Szelektáljuk a szemetet, amit lehet, komposztálunk. Gyakran a nyolcvanliteres sem telt meg, tehát nincs szükség a nagyobbra – jegyezte meg Kozák László.

A hövejiek és cirákiak is hasonló érzésekkel fogadták az új rendet. Információink szerint a szerződéseket azért nagyobb arányban írták alá, mint Dénesfán. Dr. Némethné István Erzsébet, Hövej polgármestere kifejtette: a soproni szervezettel már a kapcsolat indulásakor is voltak gondok. Tehát eleve ellenérzésekkel vették tudomásul, hogy ez a cég szolgáltat ezután. Most viszont a gyűjtőedények méretével ismét csak a fogyasztókat hergelik. Himodon is hasonló a helyzet, tudtuk meg Módos Ferenc polgármestertől. „Egyetértek a dénesfaiakkal, és örülök neki, hogy polgármester kollégám képviseli környezete érdekeit" – fogalmazott.

A témára az energiahivatal válasza ismeretében és a szolgáltató megszólaltatásával terveink szerint visszatérünk.

További információ