Magyar Falu Program

magyar falu program

Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

Szabadidőpark Dénesfán

2005. november 28. hétfő, 01:18
A dénesfai önkormányzat 3 év után megveheti az illegális szemétlerakót, helyére szabadidőparkot terveznek.
Szabad az út a dénesfai önkormányzati szabadidőközpontkialakítási terve előtt. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ugyanis egy három éve húzódó ügy végére pontot téve eladja az egykori illegális szemétlerakót a községnek. A képviselő-testület már döntött is a vásárlásról: a közel kétmillió forintos vételár első részét még idén kifizetnék a dénesfaiak.

Levélváltások, tárgyalások

2002 novemberében döntöttek úgy a dénesfai képviselők, hogy megszerzik a falu határában, illegális szeméttelepként funkcionáló 3,2 hektárnyi anyaggödör és tó tulajdonjogát. A területre szabadidőparkot álmodtak, vállalva rendbetételét. Kiderült, hogy az ingatlan állami tulajdon, az NFA kezelésében van. Amint arról lapunkban több ízben is beszámoltunk: sűrű és időhúzó levélváltások, személyes tárgyalások követték egymást, de az üzlet nem köttetett meg.

Közben Dénesfa jegyzője mint környezetvédelmi hatóság megbírságolta az NFA-t, mivel a szervezet nem teljesítette tulajdonosi kötelezettségét és nem szállíttatta el határidőre a szemetet a falu határából. Később aztán ez is megtörtént, megtisztították az anyaggödröt és környékét.
Végső lehetőségként Takács Lajos dénesfai polgármester Gyurcsány Ferenc kormányfő segítségét is kérte terveik megvalósításához és az ingatlan átadásához.

Időközben a területre az önkormányzaton kívül másik vevő is jelentkezett. Ezzel úgy tűnt, végleg elszállnak a „szabadidőparkos" remények a dél-rábaközi faluban.

November 23-án aztán megérkezett a régóta várt értesítés a polgármesteri hivatalba. Tömör László, az NFA elnöke 1 millió 982 ezer 560 forintban határozta meg a terület vételárát. Az összeg tartalmazza a területen elvégzett munkálatok – szemételhordás – költségeit is.

Tavasszal kezdődik a munka

Takács Lajos polgármester arról tájékoztatta a Kisalföldet, hogy a november 24-i képviselő-testületi ülésen elfogadták az ajánlatot.
– Testületünk úgy döntött, hogy megvesszük az anyaggödröt, három részletben, három év alatt szeretnénk kifizetni – mondta a polgármester. – A vételár első részletét az adásvételi szerződés megkötésekor, akár még idén átutaljuk.

Takács Lajos szerint jövő tavasszal hozzá is láthatnak a szabadidőpark kiépítéséhez a 3,2 hektáros területen. Parkosítanak, elvégzik a mederrendezést, és megteremtik azokat a feltételeket, amelyek szükségesek a majdani létesítményhez.

– Nagyon sok elképzelésünk van, amelyekből konkrét tervek készülnek. Remélem, hogy nemcsak a helyiek élvezik majd a park előnyeit, hanem általa Dénesfa szélesebb körben is ismertebb lesz – jegyezte meg Takács Lajos, majd hozzátette: már csak azt nem érti, miért kellett az ingatlanátadásra három éven keresztül várni.

 

További információ