Magyar Falu Program

magyar falu program

Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

Rábaközi óvodák: az állami normatíva nem elég

2013. február 04. hétfő, 12:29

Az év közepéig van idejük a településeknek arra, hogy eldöntsék, önállóan vagy társulásban működtetik tovább óvodáikat.

Az oktatási rendszer január elejétől érvényes átalakítása alap-
jaiban érinti a helyi óvodák működtetését is. A Rábaközben – kevés kivétellel – jobbára társulásokban működnek a kisdedóvók, ám a további működtetés formájáról ez év közepéig minden településnek döntenie kell.
Van, ahol jó a társulási forma, másutt önállóan működtetik tovább az óvodát. A polgármesterek szerint a helyben maradó intézmény elsősorban a gyermekek érdekeit szolgálja, de a működtetésre kapott állami pénz ezután sem fedezi a költségeket.

A Király-tó Óvoda és Bölcsőde gesztorságával, Kapuvárral együtt hat település – Babót, Himod, Osli, Veszkény, Vitnyéd – alkot óvodafenntartó társulást. Nyáron a településeknek dönteni kell a további működési formáról. Lapunk több polgármestert is megkérdezett várható szándékaikról.

Babót polgármestere, Molnár János tömören így fogalmazott: a rendszer jó, maradnának. Módos Ferenc himodi vezető szerint településük is maradna egy társulásban.

– Sajnos olyan feltételei vannak az önálló intézménynek, melyeknek nem tudunk megfelelni. Elsősorban a létszámokra gondolok. Így a kialakítandó új társulásban maradnánk mi is – tette hozzá. Az osli polgármester, Fodor József megjegyezte, vizsgálják az önállósodás költségeit. Ám nagyobb a valószínűsége a társult formának számukra is.

A másik nagyobb társulás Beled–Dénesfa–Rábakecölé. Volt. Ezen települések viszont már az önálló óvoda mellett döntöttek, ám egészen más szempontok szerint. Beledben – Tompáné Balogh Mária polgármester véleménye szerint – átláthatóbban gazdálkodnak az önálló óvodában. Így örömmel vette tudomásul az önállóságot. Főleg azért, mert nem kell mélyebben a zsebükbe nyúlniuk a fenntartás érdekében. Dénesfa álláspontja ettől némileg eltérő, Takács Lajos polgármester kijelentette: a normatív támogatások így közvetlenül településére érkeznek. Ennyivel is kevesebbet kell az intézményükre fordítani.

– Természetesen a normatíva most sem elég a fenntartásra, de a rendszerben további takarékossági lehetőségeket is látok. Itt van mindjárt az étkeztetés átszervezése – fogalmazott a dénesfai vezető. Hozzátette, a gyermekenként kapott 54 ezer forint jobbára csak a fűtési költséget fedezi.

– Hogy aztán miből tesszük hozzá a többi pénzt, az a költségvetési számok teljes ismerete nélkül még számomra is rejtély – mondta Takács Lajos. Hasonlóan bizonytalan az anyagi források tekintetében Tuba Erik rábakecöli polgármester is. Mint mondta, az állam hiába finanszírozza az óvodai pedagógusok bérét is (hasonlóan az iskolákhoz), ezen túl a működtetésre újabb forrásokat kell bevonni.

– A helyi költségvetést az eddigieknél jobban nem terheli az óvoda. No és bízom a helyiekben is: több gyerek több normatívát hoz. Így könnyítve a helyi adófizetők helyzetén – mondta a kecöli elöljáró.

További információ