Magyar Falu Program

magyar falu program

Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

Ötven év hanyagságát nem tudják helyrehozni

2011. január 07. péntek, 10:06
Önkormányzatunk szívesen részt vállalna a csatornák karbantartásában, ha ehhez forrást is kapnánk. Takács Lajos, Dénesfa polgármestere mondta el véleményét.

A belvizeket, a károkat úgy lehetne megelőzni, ha egyszerre valamennyi árkot, csatornát rendbe tennék. Így gondolja Takács Lajos, Dénesfa polgármestere. A községvezető hozzátette: senki ne várja el azonban az önkormányzatoktól, hogy ötven év hanyagságát hozzák helyre.

Takács Lajos földtulajdonosként is érintett a vízelvezetésben. A kormány ezzel kapcsolatos elképzeléseiről mondta el véleményét a Kisalföldnek. A kapuvári vízitársulat igazgatójának lapunkban szerdán megjelent nyilatkozatára is reagált.

– Azt hiszem, a kormánynak nem is célja, hogy az önkormányzatok kapirgáljanak a külterületi árkokban. Egyetértek Illés Zoltán államtitkárral, aki azt mondta, egyszerűbb a csatornarendszereket rendbe hozni, mint évente kétszer, belvíz idején súlyos milliárdokat költeni a védekezésre, mentésre – fogalmazott Takács Lajos. – Ha valamennyi árok megtisztul és képes ellátni feladatát, akkor viszont már akár az önkormányzatok is vállalhatják, hogy a karbantartást időről időre elvégzik. Persze ehhez is forrást kell majd biztosítani.

A jövővel kapcsolatban azonban még neki sincs konkrét információja. Nem tudja, kötelező lesz-e a településeknek vagyonkezelői szerződést kötniük az árkokra a vízitársulatokkal. Dénesfán évek óta önerőből próbálják a helyzetet rendezni.

– Egy nagy csatornák van, aminek a vízelvezetésben komoly szerep jut. Külterületi szakaszát a társulat gondozza, belterületen az önkormányzat. A többi elhanyagolt, bozóttal benőtt árokban kivágjuk a fát, próbáljuk kaszálni a partokat. Ezek 1992-ben kerültek vissza önkormányzati kezelésbe. A téeszidőkben jó részüket beszántották, elhanyagolták, ezért ne várja el tőlünk senki, hogy ötven év adósságát mi törlesszük a természet felé. A csatornák többségének egyébként nincs funkciója a vízelvezetésben. Igaz, ha lenne, sem tudnák ellátni a feladatot.
Takács Lajos kitért rá: a vízitársulatok hatékonyabb munkájára valóban szükség lenne. Azt viszont nem érti, miért nem lehet behajtani a be nem fizetett hozzájárulásokat.

– Igazgató úr arról beszélt, hogy kilencvenhat százalékos a befizetési arány. A nem fizető négy százalék viszont tisztességtelen a becsületes többséggel szemben. Arra kérem a jegyzőket, lépjenek fel szigorúan és hajtsák be a kintlévőségeket. Mindenki fizessen annyit, amennyit megállapítottak. Dénesfa is szívesen utalt volna hetvenezer forintot, ha lenne száz hektár földünk. Mivel sajnos nincs, ezért fizettünk alig tízezer forintot. A védekezés azonban közös ügy, ezt kellene mindenkinek, főleg a nem fizetőknek belátni – jegyezte meg a dénesfai polgármester.
Van, amikor az emberi hanyagság okoz gondot. A dénesfai határban egy, a csatornába lökött bála zárta el a víz útját.

 

További információ