Magyar Falu Program

magyar falu program

Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

Oszlop az aradi vértanúknak

2005. október 06. csütörtök, 02:14
Emlékoszlop állításával tisztelegtek az aradi vértanúk előtt Dénesfán. Az ünnepség a Cziráky-kastély parkjában volt.

Az 1848–49-es szabadságharc leverése és az aradi tizenhárom kivégzése után a gróf Cziráky család dénesfai kastélya parkjában tizenhárom platánfát ültetett. A kúriában jelenleg a kapuvári Lumniczer-kórház működtet rehabilitációs intézetet, de a fák ma is állnak.
Dr. Ballagi Farkas igazgató főorvos régi terve volt, hogy az egy csoportban álló platánok történetét jelezzék a parkban.

Elképzelése találkozott az erdélyi származású Sarkady J. Antal faszobrász, iparművész ötletével, aki az emlékoszlopot elkészítette.

– A köztudottan Habsburg-hű, királypárti Czirákyak az aradi tizenháromnak kegyeletből ültették a büszke fákat, a legenda szerint a kiegyezés után – mondta ünnepi beszédében dr. Ballagi Farkas.
– Úgy gondoltuk, erről az utókornak is tudnia kell, ehhez pedig az emlékoszlop a legmegfelelőbb.

Az oszlop elején a tizenhárom aradi hős neve olvasható, egyik oldalán a fiókáit vérével tápláló pelikán látható, alatta egy idézet Pál apostol Szeretethimnuszából. A bal oldalra egy gyertyát tartó asszonyt faragott a művész, hátoldalán pedig az oszlopot állíttató és az alkotó neve szerepel.
Egy másik dénesfai hagyomány szerint az aradiak közül Leiningen-Westerburg Károly gróf személyesen is járt a faluban, jó kapcsolatot ápolva a Czirákyakkal.

Az ünnepségen az alkalomhoz illő versek hangzottak el, majd Jász László plébános, dr. Vladár Gábor református lelkipásztor és Béres László evangélikus lelkész megáldották az emlékoszlopot.

 

 

További információ