Magyar Falu Program

magyar falu program

Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

Nem adják ki a kezükből az iskolákat

2010. február 23. kedd, 12:54

A Rábaköz kistelepülésein önkormányzati tulajdonban tartják a kisiskolák néhol több száz éves épületeit.

A községek – oktatás híján – egyéb funkciókra hasznosítanák az egykori tanodákat.

A rábaközi falusi iskolákra a legnagyobb csapást a helyi oktatás 2007 körüli ellehetetlenülése jelentette a néhol több száz éves épületekben, ám a közelmúlt rossz hírű alapítványi kísérlete sem múlt el nyomtalanul. Viszont az önkormányzatok ragaszkodnak ingatlanjaikhoz.

– A múlt század elején iskolának épült ingatlanban egészen 2007-ig diákzsivajtól volt hangos a höveji intézmény tanterme és tornaterme – mondta el portálunknak dr. Némethné István Erzsébet polgármester. Az intézmény önállóságát már előbb elvesztette, ám 2007 után tagiskolaként sem tudott fennmaradni. A gyermekeket Kapuvárra hordják, ám az egykori iskolát az önkormányzat nem hagyta ˝parlagon heverni˝.

Pályázati és saját forrásokból faluházat alakítottak ki a patinás épületben, ahol klubszoba és sportolási lehetőség is várja a helyi fiatalságot, valamint az időseket is.

Más funkciót keres 1929-ben épült iskolájának a gyórói önkormányzat is. Az egykori intézményben nemcsak oktatás folyt, helyet kapott itt a kultúrház és egy szolgálati lakás is. – Utóbbiból – pályázati forrásokból – orvosi rendelőt szeretnénk, a kulturális funkció a könyvtárral együtt megmaradna – mondta Ötvös László polgármester.

Dénesfán Takács Lajos polgármester szerint jó helyen van az intézmény, s így a vele egybeépült óvoda hasznosítja jelenleg az egykori iskolát. – Egyre népesebb óvodánk altatóhelyiségnek alakította ki az ötven négyzetméteres régi iskolát, ahol 2007-ig folyt az oktatás – tette hozzá a polgármester.

Cirákon az iskola egyik épületében még ma is tartanak órákat. Két tanteremben oktatnak, a régi iskola nagyobbik épülete pedig raktárként és könyvtárként funkcionál. Az önkormányzat itt sem értékesítette ingatlanát.

Több mint százéves múltra tekinthet vissza az osli iskola is, amely az alapítványi oktatás megszűntével – bár tagintézményként – továbbra is működik. – Az első rész több mint száz éve is iskolának készült, a hátsó traktust a hatvanas évek végén húzták fel – mondta Fodor József polgármester. Jelenleg két teremben oktatnak. Egy teremben könyvtárat, egyben pedig falumúzeumot alakítottak ki. Napjainkban négy üres termük van. Ezeket a polgármester más funkciókra hasznosítaná.

– Örvendetes, hogy 1903-ban iskolának épült intézményünkbe a mai napig gyermekek járnak – mondta Pálffy Attiláné, a vági iskola tagintézmény-vezetője. A település oktatási életét is megkeserítette az alapítványi kitérő, ám az önkormányzat ennek távozása után is eredeti funkciójában őrizte meg a négy tantermes épületet, melyet néhány éve fel is újítottak.

 

További információ