Negyvenen jelentkeztek a 'falumentésre'

2007. november 07. szerda, 00:59
Várják Fehéréket: Kozák László és Kovács Lajos, az önkormányzat munkatársai az egyforintos telket teszik rendbe. Várják Fehéréket: Kozák László és Kovács Lajos, az önkormányzat munkatársai az egyforintos telket teszik rendbe.
Négygyermekes, Pest megyei család vásárol építési telket Dénesfán. Az adásvétel része a helyi önkormányzat programjának. Fehérék egy forintért kapják a házhelyet és amint lehet, költöznek a Rábaközbe.

Sikeres a dénesfai önkormányzat „falumentő" akciója. Ezúttal négygyermekes maglódi család vásárol ingatlant a településen.
A házhelyet egy forintért kapják meg az önkormányzattól.

– Miután a Kisalföldben megjelent, hogy Dénesfa milyen lehetőségeket kínál a letelepedőknek, az ország minden részéből kerestek bennünket – mondta a Kisalföldnek Takács Lajos polgármester. A dénesfai önkormányzat ingatlanokat vásárol a községben, melyeket fiatal, elsősorban helyi családoknak értékesít kedvezménnyel.

– A képviselő-testület elsősorban helyi fiatalokat szeretne helyzetbe hozni és maradásra bírni. Az övék az elsőbbség, ők kaphatják meg az otthonokat hosszú lejáratú, kamatmentes hitellel. Közel negyven vidéki jelentkezőnk van most a listán, de nekik egyelőre várniuk kell. Köztük miskolci, siófoki, alföldi családok. Sajnos nem vagyunk abban a helyzetben, hogy minden évben több házat is megvehessünk. Ráadásul a fiatalok lakáshoz jutását nem is az önkormányzatoknak kell elsősorban megoldaniuk.

A maglódi Fehér család viszont kitartó volt, kétszer is ellátogattak Dénesfára. Nekik nem is ház kellett inkább, hanem építési telek és az önkormányzatnak az is van. A testület megtárgyalta a kérdést és úgy döntött, hogy a bolt melletti ingatlant adja nekik egy forintért, beépítési kötelezettséggel. Az önkormányzat rendbe tetette, kitakaríttatta a területet és várják a maglódi családot.

– Vannak persze ellenzői is lépéseinknek. Ezt a telket például három évvel ezelőtt vettük 300 ezer forintért. Többen azt vetik a szemünkre, hogy ingyen adjuk el, amiért pénzt adtunk. Ez már egy korábbi adásvételnél is felmerült.


– Nekem viszont az a véleményem, hogy a község lakosságának megtartását nem lehet üzleti alapokra helyezni. Nyerészkedni nem szabad, inkább áldozatot kell vállalnunk.

– Az, hogy egy 300 ezer forintos telket egy forintért adunk el, később ugyan, de megtérül Dénesfának – fogalmazott a polgármester.
Fehér István, az egyforintos telek új tulajdonosa a Kisalföld érdeklődésére elmondta: úgy gondolják, hogy gyermekeik számára a falusi környezet és életforma előnyösebb, mint a fővárosközeli. A dénesfai lehetőségről a médiából értesültek.

– Elmentünk a faluba, szimpatikusak voltak az ottaniak, tetszett a község, a vidék is – újságolta Fehér István. – Élünk az önkormányzat adta lehetőséggel és új otthonunk Dénesfa lesz, remélhetőleg minél előbb.
Fehérék úgy tervezik, hogy már tavasszal megkezdik az építkezést és a négyéves beépítési kötelezettségnek mindenképpen eleget tesznek. Négy gyermekkel érkeznek a településre, így Dénesfa lakossága várhatóan hattal nő. És természetesen további családokat is várnak.

– A képviselő-testület eltökélt, hogy a kezdeményezést folytatjuk. Vannak még építési telkeink. Azzal tisztában vagyunk, hogy a folyamat, amit elindítottunk, nem egy-két év alatt oldja meg a falu lakosságszám-problémáját. Ehhez évtizedekre lesz szükség, ha azonban a mindenkori községvezetés hozzánk hasonlóan gondolkodik, akkor eredményes lehet a program – jegyezte meg Takács Lajos.

 

További információ

Vissza az előző oldalra | Vissza a tetejére