Magyar Falu Program

magyar falu program

Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

Ákosfalvi községi napok: Mentőautóval gazdagodott Ákosfalva

2014. augusztus 25. hétfő, 20:48

Pénteken délután került sor az ákosfalvi községi napok megnyitójára, és mint mindig, ezúttal is valami újat vehettek birtokba a helyiek: ezúttal egy mentőautóval gazdagodott a helyi közösség és a vészhelyzeti csoport.

Az ákosfalvi önkormányzat és a Napsugár Népjóléti Egyesület immár tizennegyedik alkalommal szervezte meg a községi napokat, amely az idén háromszázadik évfordulóját ünneplő helyi katolikus egyház Szent István napi búcsújára épül, ezt kibővítve teremtették meg a községi napok programjait.

A hétvégi rendezvényeket megtisztelték a község magyarországi, felvidéki és belga testvértelepülései is. Tompáné Balog Mária beledi polgármester a körneyző települések üdvözletélt is elhozta, Édes István madari elöljáró idei nyertes pályázatuk kapcsán köszönte meg az ákosfalviak segítségét.

Takács Lajos dénesfai polgármester szerint az Ákosfalvi Napok példát adhatnak a testvértelepülések együttműködéséről, ugyanakkor az elöljáró arra intette a magyarországi politikusokat, hogy nézeteikkel ne osszák meg a határon túli magyarságot. Kovács Levente, a Maros megyei RMDSZ ügyvezető elnöke úgy véli: ha csak az utolsó egy év megvalósításait vesszük figyelembe, az ákosfalviak akkor is büszkék lehetnek, de egyúttal szerencsések is, mert itt hangsúlyt fektetnek a közösségépítésre. Csép Andrea nőszervezeti elnök a testvértelepülések ittlétének fontosságát hangsúlyozta, amely a magyarságtudatot erősíti, segíti. A megnyitó ünnepségen felszólalt Polgár Márta, a Napsugár egyesület elnöke és Kocsis Róbert, a helyi vidékfejlesztési iroda vezetője is.

 

Biztonságérzetet nyújtanak

Ákosfalva figyel arra, hogy a fejlődés ne haladjon el mellettük. Az elmúlt években sok mindent avattak, sok szalagot vágtak, és most is megtehetnék, hiszen utcákat aszfaltoztak, hidak épülnek, vállalkozók jönnek, munkahelyek létesülnek – mondta el Osváth Csaba polgármester. Arra is büszkék, hogy testvértelepüléseik is velük együtt az emberi érdekekért küszködnek. Tavaly a hollandoktól egy tűzoltóautót kaptak, amellyel biztonságérzetet próbálnak nyújtani a lakosságnak. Két éve egy kis tűzoltókocsit kaptak a belga testvérektől, most pedig rohammentő autóval ajándékozták meg a községet.

Ákosfalva közel van a megyeszékhelyhez, a rohammentősök néhány perc alatt ideérkeznek, ennek ellenére a községvezető azon dolgozik, hogy az év végéig lehetőleg itt is megnyithassanak egy SMURD szolgálatot, amelyhez most már autó és szakképzett személy is rendelkezésükre áll.

1-0174

Támogatják a Napsugár tevékenységét

A mentőautót Nyárádszetbenedek testvértelepülése, a belga Kasterlee adományozta a községnek. Amikor a tavalyi faluünnepen itt voltak, az itteni polgámester elmondta, hogy a közösség egy mentőautót szeretne. A belga tűzoltóparancsnok kapcsolatainak köszönhetően a belügyminisztériumtól szereztek egy járművet – részletezte portálunknak Jef van Meerbergen, a Nyárádszentbenedek Bizottság elnöke. Az, hogy az autó most felszerelve itt áll, az számos belga intézmény, szervezet együttműködésének köszönhető: önkormányzat, Vöröskereszt, tűzoltóság és magánszemélyek. A Bizottság megismerte a Napsugár egyesület céljait és úgy döntött, hogy lehető leghatékonyabban támogatni fogja azokat a jövőben.

A belga szervezet alapja az önkéntesség, ezért számos tevékenységet szerveztek, hogy pénzt szerezzenek, gyűjtsenek az erdélyi testvérek számára. Egy belga jótékonysági együttműködési hálózat keretében kevésbé használt, jó állapotbvan levő tárgyakat szereznek be, amelyeket eljuttatnak ide. Így tizenöt kórházi ágy, tolószekerek és egyéb kellékek is érkeznek a Napsugárhoz – mutatott rá a belga elnök, akitől azt is megtudtuk: a másodkézből származó mentőautó mintegy harmincezer euró értékű, és belső felszerelése a kasterlee-i Vöröskereszt adománya.

1-0141-2

 

További információ