Magyar Falu Program

magyar falu program

Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

Megmenekült az évszázados magtár Dénesfán

2013. október 15. kedd, 12:35

Új tetőt kapott Dénesfán a grófi major egykori magtárépülete.

Évek teltek el, mire a tulajdonosok engedélyt kaptak a felújításra, mivel védelem alatt áll az ingatlan.

Megmenthették a pusztulástól Dénesfán a Cziráky-major egykori magtárépületét. Nemcsak hogy engedélyt kapott a tulajdonos az állagmegőrző munka elvégzésére, pályázaton még támogatást is nyert hozzá. Évekig tartott ugyan, míg a hatóság hozzájárult a tetőzet cseréjéhez.

A Kisalföld három évvel ezelőtt foglalkozott már a kérdéssel. A legfontosabb munka akkor is a tető felújítása lett volna, ám, mivel műemlékről van szó, csak szigorú előírások szerint kezdhettek volna hozzá. A beruházáshoz szükséges pénzt azonban az épület tulajdonosai nem tudták volna előteremteni. Ők úgy gondolták már akkor is, hogy egy mai, modern technológiát alkalmazva védik meg a grófi gazdasági épületet.

Tóth Ferenc, az évszázados falak közt működő cég vezetője a Kisalföldnek elmondta: sokáig küzdöttek a hivatalokkal, míg sikerült dűlőre jutniuk. Sőt, a Darányi-tervhez pályázatot is benyújthattak, amivel gépbeszerzésre, illetve az állagmegóvó munkára 10,2 millió forintot nyertek. Az összeget negyvenszázalékos önerővel egészítették ki. Így tudták rendbe tenni a tetőt és ezzel a majorság összképét sem rontották.

– A régi cserépfedés elhasználódott, beázott, tönkrementek a falak. Nagyon fontos volt, hogy lépni tudjunk és szerencsére most sikerült is – jegyezte meg a tulajdonos.

A Cziráky grófok Dénesfán a kastélyuk közelében építették fel majorságukat a XIX. század második felében. Istállók, magtárak, kocsiszínek veszik körbe a közel négyhektáros területet. Miután a Cziráky családtól elvették ingatlanjaikat, a rendszerváltásig egy állami gazdaság hasznosította. Aztán privatizálták az épületegyüttest, majd kisebb cégek, vállalkozások vásárolták meg. A grófi szérűn ma is látható a kovácsműhely, ami az önkormányzat tulajdonában van. Ott rendezték be a helytörténeti kiállítást. Az épületre szintén ráférne a felújítás, szeretnék a tetővel elkezdeni. Pályázott is a község támogatásért, de egy adminisztratív hiba miatt elutasították kérelmüket.

További információ