Magyar Falu Program

magyar falu program

Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

Könnyes találkozások

2004. június 06. vasárnap, 02:16
Grófi vendégei voltak a napokban Dénesfának. A Cziráky család ma élő legidősebb tagja, gróf Cziráky Pál családjával látogatott el gyermekkora helyszínére, a dél-rábaközi faluba.

Régen várt és szeretett vendégei voltak a közelmúltban Dénesfának. A falu egykori birtokosai, a gróf Cziráky család tagjai látogattak el ide, amivel nagy örömet szereztek a helybelieknek. Az ősi família neve és sorsa az évszázadok során összeforrt Dénesfáéval és az idősebb helyiek emlékeznek még a kastély utolsó lakóinak, József grófnak és családjának szeretetére, jóságára.

A Kisalföld 2003 februárjában idézte fel a Cziráky család és Dénesfa kapcsolatát. Az írásban megszólaló idősek igazi szeretettel emlegették a grófékat. Az államosítás után például nem engedték, hogy bántódásuk essék és a községben adtak szállást nekik: „Emberséges emberek voltak, azt nézték, hol tudnak segíteni és jót tenni. Az emberek szerették őket, és így hálálták meg azt a sok jót, amit korábban a Czirákyak adtak Dénesfának" – mondta egy évvel ezelőtt Németh Imréné. Bognár István pedig így emlékezett: „Igaz magyar volt az egész család, az aradi vértanúk emlékére egy kis ligetet alakítottak ki a parkban, tizenhárom fát ültettek."

Gróf Cziráky Pál – miután birtokaikat és az ősi kastélyt elvették a családtól – Kanadában telepedett le és ha nem is gyakran, de rendszeresen ellátogatott Dénesfára. A helyi önkormányzat a nemrégiben felújított kastély átadására hívta meg a 85 éves grófot, aki akkor nem tudott hazalátogatni. Pünkösdhétfőn azonban, igazi meglepetésként, megérkezett feleségével, fiával és menyével. A hírre rögtön összegyűltek a falubeliek és az idős emberek, akik együtt gyerekeskedtek Pál gróffal, s könnyes szemmel köszöntötték. Közösen sétáltak aztán a kastélyparkban, a gróf hosszan időzött és imádkozott a kápolnában, felkereste testvérei és édesapja sírját, illetve a Királykápolnát.
Vendéglátói bemutatták a nemrégiben megnyílt Cziráky-emlékpavilont, amelynek vendégkönyvébe írta köszönő sorait.

– Nagy élmény volt újra látni Pál grófot és felidézni a régi időket – mondta Németh Imréné Emma néni. – Szegény, mostanra megöregedett, de tisztán emlékezik a dénesfai évekre. A kápolnában és a testvérei sírjánál meg is könnyezte a régi időket. Kérdeztem tőle, visszajönne-e lakni a kastélyba. Azt mondta, már nem, mivel Kanadában él, de a szíve örökre Dénesfán maradt.

 

További információ