Katonadalokat énekeltek a Nyárádmentén

2014. február 05. szerda, 16:06

A hétvégén Ákosfalva községbe érkezett a magyarországi testvértelepülés, Dénesfa küldöttsége, amely rendhagyó ajándékot hozott a vendéglátóknak: egy művészt, aki két helyszínen is fellépett.

A Takács Lajos polgármester vezette település Harasztkerékkel ápol közeli kapcsolatokat, így a vendégek természetesen részt vettek az itteni hagyományos farsangi kosaras bálon is. A delegációval együtt érkezett a Nyárádmentére a ménfőcsanaki Kulcsár Béla Szent László-díjas harmonikaművész is.

Tarsolyában emlékműsort hozott, amelyet az első világháború kitörésének századik évfordulója közeledtével ajánlott a nyárádmentieknek: előadásain az ákosfalvi községháza gyűlésterme és a harasztkereki kultúrotthon tele is volt érdeklődővel, és nemcsak a szívekhez szólt dalaival, hanem a szemek is megteltek könnyel, főleg az idősebbek sorában. Egyórás előadásában főleg katonadalokat énekelt, kezdve a Radetzky-indulóval, folytatva rábaközi dalokkal, majd olyan közismert darabokkal, mint a Kárpátokban megfújták a trombitát, Oroszország felé nem tudjuk mi az utat, Kimegyek a doberdói harctérre, Megjött a levél fekete pecséttel, Ferenc Jóska bakája.

A 64 éves zenész nyolc éves kora óta harmonikázik, a zene valamennyi ágát műveli. Dolgozott harmonika- és rockzenekarban, a Barangoló Együttessel megzenésített verseket játszik, és sok önálló koncertet is adott. Az 1990-es évek elején belépett az Isonzó Baráti Körbe, így az első világháború szinte valamennyi frontszakaszát végigjárta és zenélt ezeken a helyszíneken. Nagyapja fényszórós katonaként harcolt a világháborúban, dédnagyapja utászként esett el az északi hadszíntéren. Megírta a Győri Ágyúgyár történetét, útjai során kutatja az ott készült ágyúkat. Tagja a Vitézi Rendnek és a Jeruzsálemi Szent Lázár Lovagrendnek. Nyárádmenti előadásaival a fellépéseinek száma hetvennégyre emelkedett, és Olaszországtól Lengyelországig, Boszniától az erdélyi Kárpátokig emlékezteti a közönséget az egykori eseményekre, az elesett hősök emlékének ápolására. Előadásait Töll László ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatalának vezetője ajánlásával adja elő minden helyszínen.

További információ

» Kapcsolódó galéria
Vissza az előző oldalra | Vissza a tetejére