Hét lakóház az itt maradó családokért

2014. november 07. péntek, 16:47

Újabb házakba költöztet fiatal családokat a dénesfai önkormányzat.

Dénesfán folytatódott az önkormányzati házvásárlási program. Idén két ingatlant vett meg a község, melyeket kedvező bérleti konstrukcióval kapnak meg fiatal, kisgyerekes családok. Takács Lajos polgármester azt mondja: nem engedhetik meg maguknak, hogy elengedjék a fiatalokat a faluból. Úgy véli, ez sokkal fontosabb, mint az üres házak előtt térköves járdát építeni.

 



A dénesfai önkormányzat az elmúlt tíz évben hét lakást vásárolt meg. Néhány millió forintért jutottak az ingatlanokhoz, de nem nyerészkedni akarnak az épületekkel. Az otthonokat bérletbe adják. És amikor a bérlő befizetései elérik a vételárat, tulajdonba kapja bérleményét. Így havonta húsz-harmincezer forintos törlesztőrészlettel körülbelül tíz év alatt „vásárolják meg" az ingatlanokat. Néhány hónappal ezelőtt „futott ki" az első szerződés. Ebben az évben összesen 4,3 millió forintot költött erre a célra az önkormányzat.

 

– Év elején eladó ház is lett és igénylő család is, két kisgyerekkel. Az ország másik végéből érkeztek hozzánk néhány éve, önerőből nem tudtak volna önálló otthont teremteni, de így sikerült nekik – mondta a Kisalföldnek Takács Lajos. – A közelmúltban meg hírét vettük, hogy egy család költözni akar a faluból, már keresik a szomszédos községekben az alkalmas házat. Nem tehetjük meg, nem engedhetjük meg, hogy elengedjük őket. Vásároltunk egy ingatlant és, ha a képviselő-testület úgy dönt, hasonló feltételekkel kapják meg.

Takács Lajos hozzátette: ezek a befektetések nem rövid távon térülnek meg a falunak. Példaként elmondta: a település lélekszáma 1968-ban még meghaladta a nyolcszázat. 2000-ig aztán négyszáz alá ment, ám az utóbbi tizenkét évben emelkedett és 420 körül állandósult.

– Ki merem jelenteni, hogy az irány, melyet választottunk, jó – folytatta a dénesfai polgármester. – Először ugyanis a biztonságot, a lakhatás feltételeit kell megteremteni és a létszámot stabilizálni. Sokat küzdöttünk óvodánkért, és ma már három faluból járnak ide gyerekek. Minden évben költségvetésünk tíz százalékát, négy-öt millió forintot költjük fejlesztésre. Útépítésre, árok karbantartására, házvásárlásra. Igaz, „nem térköveztük le a térkövet is", de ésszerű, a helyiek által elfogadott beruházásokat valósítunk meg.
Takács Lajos hozzátette: minden fejlesztésük önerős, nem pályáznak, aminek oka van. Nem hajlandóak ugyanis egy fillérrel sem többet költeni valamire, mint amennyibe az valójában kerül.

– Köztudott, hogy a pályázatos fejlesztésekkel nem a pályázó jár jól elsősorban. A pályázatos beruházások drágák és sokszor felesleges dolgokra megy el a közpénz. Nevetségesnek tartom egy százötven-kétszáz lelkes faluban pajtaszínház felépítését vagy csónakkikötő kialakítását sok-sok millióból, amikor annyi más, fontosabb és hasznosabb cél is lehetne. Dénesfán emiatt nem épült néhány évvel ezelőtt tízmillióból pajta. Máshol persze megépítették, de hogy milyen hozadéka lett, arról nemigen hallottam. Vagy a különböző, térségfejlesztő tanulmányokkal sem mentünk semmire, csak éppen kifizettek rá a közösből tízmilliókat – jelentette ki.

Takács Lajos megjegyezte: korábban úgy tapasztalta, egyedül van ezzel a véleményével. Az utóbbi években viszont számos polgármester kollégája vélekedik hasonlóan.

További információ

Vissza az előző oldalra | Vissza a tetejére