Harminccal gyarapodott a lélekszám

2009. szeptember 17. csütörtök, 02:08
Az önkormányzat hatodik családi háza is gazdára talált, az új lakók kedvezményesen juthatnak új otthonhoz, ezúttal egy tatabányai család költözött a faluba. A község lélekszáma már harminccal emelkedett.

Újabb nagycsaláddal gyarapodott Dénesfa. Ezúttal Tatabányáról érkeztek az új lakók, három gyerekkel. Fülöp János családjával máris jól érzi magát a dél-rábaközi településen. Egy hónapja laknak a faluban, és eddig csak jó tapasztalataik vannak, például, hogy a helyiek előre köszönnek az utcán, valamint hogy egy kérésre öten akarnak segíteni nekik. A dénesfai községvezetők falumentő akciója eredményes. Fülöpék a hatodik család, akik kedvezménnyel vásároltak otthont az önkormányzattól. Egy ötven négyzetméteres lakótelepi albérletből ˝menekültek˝ megyénkbe. A családfő kamionos volt Komárom-Esztergom megyében, felesége otthon van nyolc hónapos kislányukkal, Beatrixszel. A két idősebb gyerek: Dorina öt-, Bettina tizenhárom éves.

– A tévében hallottuk, hogy Dénesfán kedvezménnyel, hosszú lejárattal lehet házat vásárolni – magyarázta az életüket megváltoztató döntést Fülöp János. – Kirándulásképpen elautóztunk a községbe, és amit láttunk, nagyon megtetszett. Nyugodt, aranyos falu, szép környezettel. Felvettük a kapcsolatot a polgármester úrral és évekkel ezelőtti tervünk valósulhatott meg akkor, amikor ideköltöztünk. A nagyvárosi, lakótelepi nyüzsgés és zajok után érkeztünk meg. Nem kellett csalódnunk.

Tatabányán albérletben laktunk, másik nagy előnye a váltásnak, hogy nem kellett hitelt felvennünk. Törlesztjük a ház árát, ami tíz év múlva a miénk lesz. A sajátunkként alakítgathatjuk.

Fülöpék tehát hosszú távra terveznek. Legidősebb lányuk a beledi iskolában tanul, már barátnőket is szerzett. A középső gyerek a dénesfai óvodába jár. Mindketten elégedettek az új környezettel. Szüleik azon fáradoznak, hogy minél otthonosabbá tegyék új házukat. Fülöp János most munkát keres. Ígérete több helyről is van, azaz nem fél tőle, hogy nem tudja eltartani családját.

– Nekünk is jó, de a gyerekek szempontjából mindenképpen hasznos döntés volt a miénk – jegyezte meg Fülöp János. – Tatabánya zajos, emberi kapcsolatok nélküli város. Dénesfa teljesen az ellentéte. Itt a jó levegőn a kislányunk olyan jól alszik, mint régebben soha. Bátran kiengedhetjük őket az udvarra, de az utcán sem lesz semmi bajuk. A helybeliek kedvesek, helyünkbe jönnek megkérdezni, szükségünk van-e valamire. Ez nagyon jólesik, az biztos, hogy rajtuk nem múlik a beilleszkedésünk.

A dénesfai önkormányzat a korábbi három után idén újabb három házat vásárolt, melyet aztán nagycsaládosoknak adott el. Az új lakók bérletet fizetnek, és meghatározott idő múlva tulajdonosai lesznek az ingatlannak. Takács Lajos polgármester azt mondja, Fülöpéknek szerencséjük volt. A község ugyanis pályázatot nyújtott be gépbeszerzésre. Igényüket elutasították, így az önrészük is megmaradt. Abból vették meg azt a családi házat, melybe most a tatabányai család beköltözhetett. Ez volt a hatodik ingatlanvételük. Kezdeményezésükkel már több mint harminccal nőtt a mostanra négyszáznegyven lakosú község lélekszáma. A polgármester szerint örömteli, hogy húsz gyerek van a helyi óvodában és az sem mellékes, hogy harmincketten járnak át a beledi iskolába a faluból.

 

 

További információ

Vissza az előző oldalra | Vissza a tetejére