Magyar Falu Program

magyar falu program

Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

Elmarad a csatornaépítés Dénesfán

2008. január 24. csütörtök, 01:05
Az óvoda jövője egyelőre biztosított a faluban. Az óvoda jövője egyelőre biztosított a faluban.
Egyelőre elmarad a csatornaépítés Dénesfán. Helyette újabb ingatlanokat vásárol az önkormányzat és az iskolaépületet próbálják hasznosítani. Jelenleg sporttelep kialakításán fáradoznak.

Dénesfán a közeljövőben nem lesz szennyvízcsatorna – erről döntöttek a település vezetői. Az önkormányzat és a helyiek ugyanis nem tudják vállalni a beruházásban rájuk eső 100–150 millió forintot. Folytatják viszont a községi ingatlanvásárlást. A dél-rábaközi településen továbbra is ebben látják a falumentés egyik módját.

– Régi igény már Dénesfán a csatorna építése – beszélt falujáról Takács Lajos. – Decemberben nagy örömmel láttuk, hogy a kétezer lakos alatti települések számára pályázatot írtak ki uniós támogatásra. Az elnyerhető összeg 100 millió forint. Előzetes, néhány évvel korábbi számítások szerint nálunk pont ennyibe került volna a beruházás. Megkerestünk egy szakértő céget, amelyik tervezett, számolt és kijött, hogy 200–250 millió forintba kerülne a kivitelezés. Mi azonban 100–150 milliót most nem tudunk elővenni és a lakosság sem terhelhető meg ennyivel. A képviselő-testületi döntés ellenére mint polgármester kénytelen voltam visszavonni a pályázati megbízást. Addig tehát csatorna sem lesz, amíg a település anyagi helyzetének megfelelő kiírással nem találkozunk. Most már meggyőződésem, hogy a nagyon várt uniós pénzekből a vidék, a falusi ember egy fillért sem élvezhet – tette hozzá Takács Lajos.

A dénesfai önkormányzat korábban arról is határozott, hogy út- és járdafelújításba addig nem kezdenek, amíg a csatorna el nem készül. Most tehát „haladékot" kaptak. Takács Lajos már azt is tudja, mire költik az így megmaradó pénzüket.

– Folytatjuk az ingatlanvásárlást – mondta. – Eladó építési telkünk most is van, várjuk a jelentkezőket, akik kedvezményesen kapják meg azt az önkormányzattól.

A település vezetői arra számítanak, hogy a fiatalok elvándorlását meg tudják állítani, sőt, újabb gyerekes családokat tudnak a községbe csábítani. Ez feltétele ugyanis annak, hogy legalább az óvodát működtetni tudják. Jelenleg tizenöt óvodásuk van és úgy néz ki, hogy az „utánpótlás" a következő évekre biztosított. Az iskola tavaly szeptemberben szűnt meg Dénesfán. Az épületet megpróbálják hasznosítani községi célokra. Egyik szárnyában már korábban egy szállót alakítottak ki, ehhez kapcsolódnak terveik is.

– Szállónkban tizennyolc vendéget kényelmesen tudunk fogadni. Nyáron már rendeztek nálunk bentlakásos focitábort, amiből szeretnénk rendszert csinálni. Jelenleg is tart sporttelepünk fejlesztése, most egy nagypályát alakítunk ki. Ez több millió forintba kerül. Befektetés nélkül nem tudjuk elképzeléseinket megvalósítani – jegyezte meg Takács Lajos.

 

További információ