Magyar Falu Program

magyar falu program

Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

Egyre kevesebb az önkormányzat esélye?

2005. augusztus 11. csütörtök, 22:49
Évek óta húzódik a dénesfai, egykori illegális szemétlerakó tulajdonjogának rendezése.

Már a Miniszterelnöki Titkárság is foglalkozik a dénesfai illegális szeméttelep sorsával. Az állami tulajdonban, a Nemzeti Földalap (NFA) kezelésében lévő anyaggödröt a hulladéktól ugyan megtisztították (Kisalföld, 2005. július 5.), de tulajdonjoga egyelőre nem rendeződött. A dénesfai önkormányzat továbbra is igényt tartana az ingatlanra, hogy ott szabadidőparkot alakítsanak ki.

Takács Lajos korábban levélben kereste meg a miniszterelnököt a kavicsbánya körül kialakult, évek óta húzódó vita miatt. Gyurcsány Ferenc titkársága arról tájékoztatta a polgármestert, hogy az NFA-hoz továbbították kérését. A szervezettől ezután ismét levél érkezett a községbe.

– Meglepve olvastam hogy a földterületre rajtunk kívül még egy vevő jelentkezett, ennek ellenére mi is fenntartjuk vételi ajánlatunkat – mondta Takács Lajos. – Sajnos, ezek után nem sok esélyt látok arra, hogy önkormányzatunkhoz kerül a terület, hiszen már pénzről van szó. Az NFA-t kértem, hogy nyílt árverésen értékesítsék az anyaggödröt, de a hasznosítási forma és szigorú határidő meghatározásával. Azt ugyanis senki nem akarhatja, hogy ingatlanspekulánsok tegyék rá a kezüket az egykor községi tulajdonban lévő, de az állam kezelésében parlagon heverő földre. Remélem, hogy a település és az itt élők érdeke nem kerül hátrányba egyes egyéni érdekekkel szemben.

A polgármester Gyurcsány Ferenc egy kijelentésére is hivatkozik: a kormány tartós földhasználatot biztosít az önkormányzatok számára közfeladataik ellátásához. Takács Lajos azt mondja: az egyik közfeladat Dénesfán a helyiek sportolási, pihenési, szórakozási igényeinek kielégítése.

– Egy évek óta parlagon heverő, kihasználatlan területet kérünk, de azt hiszem, hogy az NFA törvényekre hivatkozva nem partner ebben. Ráadásul most megjelent egy másik vevő, félek, hogy a háttérben megint egyéni érdekek húzódnak – jegyezte meg a dénesfai polgármester.

 

 

További információ