Magyar Falu Program

magyar falu program

Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

Dénesfán maradásra ösztönzik a fiatalokat

2007. szeptember 18. kedd, 00:55
„Fölösleges" pénzén ingatlanokat vásárol a dénesfai önkormányzat és fiataloknak adja ki bérletbe. Így próbálják a falu népességcsökkenését megállítani. Legutóbb ajándékba is kapott a község egy házat egy német házaspártól.
Szépen gyarapodik a dénesfai önkormányzat ingatlanállománya. Nemrégiben 6,5 millió forintért vásárolt családi házat a község, egy másikat pedig ajándékba kapott. Ez utóbbit egy német házaspár ajánlotta fel a falunak, feltételük csupán annyi, hogy másik, falubeli ingatlanjuk környezetét tartsa rendben az önkormányzat.

Takács Lajos, Dénesfa polgármestere szerint a képviselő-testület egy korábbi programját hajtják végre: a település „fölösleges" pénzét ingatlanba fektetik. Az otthonokba fiatal, elsősorban helyi családokat költöztetnek. Velük hosszú távú bérleti szerződést kötnek. Ennek lejártával a házak a családok tulajdonába mennek át. Eddig két családi házat vett az önkormányzat. Az egyikben már laknak, a frissen vásároltba pedig a háromgyerekes Németh család most költözködik.

Nemrégiben viszont egy másik házat ajándékba kapott a falu. Az adományozó egy német házaspár volt.
– Német barátaink szülei évekkel ezelőtt vásároltak két házat falunkban – beszélt a részletekről Takács Lajos. – Az egyiket szépen felújították és évente több hetet töltöttek nálunk. Sajnos a szülők időközben meghaltak. Jozef és Karin Ries – az örökösök – számára a másik ház azt hiszem, teherré vált, ezért döntöttek úgy, hogy a községnek adják. Cserébe mindössze annyit kértek, hogy a másik ingatlanjuk környezetét 2010-ig tartsuk rendben, nyírjuk a füvet és takarítsuk el a havat. Ezt természetesen vállaltuk, így gyakorlatilag ingyen kaptuk meg a portát. A ház egy régi, romos épület, bontani kell. A kertjét hozzácsatoljuk a szomszédos, már meglévő sporttelepünkhöz, és nagyméretű focipályát alakítunk ki rajta. A terület első részét pedig építési telekként értékesítjük.

A Riess házaspár még a szülők révén került kapcsolata a dél-rábaközi kisközségekkel.
– Dénesfán szüleim vásárolták meg a házat, jó néhány kedves ismerőst szereztek itt maguknak. A település a szívükhöz nőtt, sok időt töltöttek itt – mesélte Karin Ries a Kisalföldnek, aki Németországban földhivatali alkalmazott. Szülei elvesztése óta a családjával ő is szívesen jár a magyar településre. Igyekszik gyarapítani magyarnyelv-tudását, amiben barátai segítségére vannak. Önzetlen adományukkal az önkormányzatnak, a helyieknek – rászoruló embereknek – szeretnének támogatást nyújtani.

Takács Lajos elmondta: minden évben persze nem tudnak házat venni, de igyekeznek spórolni. És persze ajándékba sem kapnak minden hónapban egyet. Céljuk az akcióval, hogy a fiatalokat helyben tartsák, a falu lélekszámcsökkenését mérsékeljék. A fiatalok az önkormányzat segítségével kamatmentes részletre tudnak önálló otthonhoz jutni és még önerő sem kell hozzá. A tervek között szerepel a program folytatása. Németh Lászlóék húsz évig fizetik a bérleti díjat, havonta 30 ezer forintot.
– Ha vállalják, hogy két évtizeden keresztül itthon maradnak, a ház az övék lesz. Ha időközben nem tudják tartani az egyezséget, új lakókat keresünk. Amíg helybeli jelentkező van, őket támogatjuk, ha nem lesz, vidékieket is szívesen fogadunk – fogalmazott a polgármester.
A dénesfai önkormányzat az elmúlt években négy tranzakciót bonyolított le az utóbbi kettővel együtt. Megvették az egykori posta épületét, ott két lakást alakítottak ki. Az orvosi rendelő mellett szintén nagy területű házat vásároltak, amiből megosztással építési telket alakítanak ki. A házhelyre már jelentkező is akadt.

Németh László és családja kilenc éve a dénesfai egyházközség plébániaépületét bérli. Három gyermekük van. Kapóra jött nekik az önkormányzat ajánlata és rövid gondolkodás után döntöttek a költözés mellett. Németh Lászlóné a Kisalföld érdeklődésére elmondta: mostantól a bérleti díjuk egyfajta részlet is lesz, a sajátjukat törlesztik. Férjével amúgy is úgy gondolták, hogy Dénesfán maradnak.

– Az új ház tágas, udvara, kertje, melléképülete van – jegyezte meg Németh Lászlóné. – Nem szándékozunk elmenni a faluból, ezért reméljük, hogy húsz év múlva a miénk lesz a ház. Anyagilag is kedvezőbb ez a megoldás, mintha banki hitelt veszünk fel, önerővel és mindenféle költséggel. Jó lenne, ha minél több fiatalnak adhatnának ilyen lehetőséget.

 

 

További információ