Magyar Falu Program

magyar falu program

Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

Dénesfa–Erdély: vendégségben erdélyi kosaras bálon

2014. február 10. hétfő, 10:09

A Kisalföld beszámolója:

Erdélyi kosaras bálon vett részt a közelmúltban a dél-rábaköziek egy csoportja.

A rendezvényen megemlékeztek az első világháború kitörésének századik évfordulójáról is, Kulcsár Béla győr-ménfőcsanaki harmonikás közreműködésével.

A dénesfai önkormányzat szervezésében dél-rábaközi küldöttség járt a napokban Erdélyben. A község ottani testvértelepülésére, Harasztkerékre utaztak. Az anyaországból „meglepetésvendéget" is vittek magukkal, a győr-ménfőcsanaki Kulcsár Béla Szent László-díjas harmonikaművészt.

Dénesfa évek óta ápolja a barátságot a harasztkerékiekkel. Most hagyományos farsangi rendezvényükre, a kosaras bálra kaptak meghívást.

Takács Lajos, Dénesfa polgármestere elmondta: érdekessége az eseménynek, hogy a résztvevők díszes kosarakban viszik magukkal az elemózsiát a mulatságra. Így mindenki azt eszi, amit magával visz, általában hideg élelmet. A legszebben feldíszített kosarakat zsűri is díjazza. Idén tehát Kulcsár Béla is a dél-rábaköziekkel tartott. Véletlenül került kapcsolatba a faluval: a helyi jegyző karamboljánál mint igazságügyi szakértő működött közre korábban. Azóta aztán muzsikájával emelte már a külhoni magyarok dénesfai eskütételét is.

Az erdélyiek jó szívvel fogadták a csoportot és a művészt is. Rögtön két fellépést is szerveztek számára, egyet Harasztkeréken, egyet pedig a szomszédos Ákosfalván. Kulcsár Béla emlékműsorral lépett fel, az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából katonadalokat játszott, énekelt.

– Felemelő élmény volt erdélyi látogatásunk ismét – mondta a Kisalföldnek Takács Lajos dénesfai polgármester. – Megtanulhattuk tőlük, hogyan tud kétszáz községbeli ember együtt szórakozni, mulatni, énekelni. Az együvé tartozás, az egymásrautaltság nemes példáját mutatták be barátaink.

További információ