Magyar Falu Program

magyar falu program

Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

A szülők ''bezárták'' az iskolát Dénesfán

2007. április 10. kedd, 00:41
A szülők döntése nyomán szűnik meg az oktatás a dénesfai iskolában. A falu polgármestere úgy érzi, mindent megtettek, hogy megmentsék az intézményt, de a helyiek a szomszédos községekbe íratták gyerekeiket.
„Dénesfán a szülők bezárták az iskolát", panaszolta a Kisalföldnek Takács Lajos, a dél-rábaközi község polgármestere. Mint mondta, a képviselő-testülettel együtt hiába tettek meg mindent az intézményért, vállalva az anyagi terheket is. Az erőfeszítések feleslegesnek bizonyultak. A szülők „elíratták" gyerekeiket.

Helyben jobb lett volna

– Tudtuk volna biztosítani az előírt létszámot és a beledi iskola telephelyeként működhetett volna tovább tanodánk – fogalmazott Takács Lajos.

Képviselő-testületi üléseken sokat gondolkodtunk rajta, hogy érdemes-e vállalni a terheket és arra jutottunk, hogy igen.
Akkor még a szülők is úgy vélték, hogy jobb, ha helyben tanulhatnak a gyerekeik. Rá kellett azonban jönnünk, hogy ők mindig az adott helyzet szerint döntenek és ahogy a helyzet változik, másként látják a dolgokat. A dénesfai diákok közül többet a Cirákon induló alapítványi, illetve a beledi iskolába írattak. Felesleges volt harcolnunk, a falu ugyanis nem ragaszkodott az iskolához. Nyolc gyerekkel, kiegészítő támogatások nélkül nem tudjuk fenntartani az intézményt.

Nem lehet visszahozni

1991-ben azonban a helyiek összefogásával újraindították az oktatást. A polgármester erre ma már nem lát esélyt. „Ha most bezárjuk az intézményt, a közeljövőben, de félek, hogy később sem, nem lesz erőnk ismét hazahozni az iskolát, a gyerekeket. Üres lesz a falu" – tette hozzá.

Megosztott vélemények

A dénesfai szülők véleménye megosztott a kérdésben. Kovács Gergő szeptemberben kezdi meg általános iskolai tanulmányait. Édesanyja és édesapja úgy döntöttek, a Cirákon induló alapítványi iskolát választják. Kovács Gáborné a Kisalföldnek elmondta: nem volt könnyű a döntés.
– Összevont 1–4. osztályba nem akartuk adni a fiunkat, azt szerettük volna, ha két tanító foglalkozik a gyerekekkel.

Több szülő viszont semmiképpen nem járatta volna a dénesfai iskolába a gyermekét, így nekünk is választani kellett. Az alapítványi intézmény mellett az idegen nyelvek és a kisebb osztálylétszám miatt maradtunk – indokolta döntésüket Kovács Gáborné.

Takácsné Kovács Mária azon szülők között volt, akik mindenképpen ragaszkodtak volna a helyi tanodához. Nem rajtuk múlt, hogy lányuk, Kata a következő tanévet már Beledben kezdi.

Lett volna más megoldás

– Az összetartás hiányzott a dénesfai szülőkből, hiszen más megoldás is lett volna – vázolta Takácsné Kovács Mária.
– Több szülőnek vonzó volt az idegen nyelvi oktatás, de panaszunk a dénesfai iskolára sem lehetett. A lányom nagyon jól halad, nem hiszem, hogy bármiben is hátrányt szenvedne csak azért, mert itt helyben, a faluban tanul.

 

További információ