Magyar Falu Program

magyar falu program

Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

A rábaközi települések testvérszerződéseiről

2011. december 12. hétfő, 12:19

Községünket is említi a Kisalföld hasábjain olvasható cikk: 

Számos rábaközi település évtizedek óta ápol jó kapcsolatokat külföldi községekkel. Elsősorban határon túli magyar falvakkal. Mindkét félnek előnyös a barátság, melyek nem korlátozódnak csak az önkormányzatok együttműködésére.

A rábaközi községek közül szinte valamennyi rendelkezik már külföldi testvértelepüléssel. Legnépszerűbbek az erdélyi és a felvidéki falvak. Nem mindegyik önkormányzat erősíti meg írásban is a barátságot, de a papírtól függetlenül a kapcsolatok élnek. A legújabb együttműködés Szil és a szlovákiai Dunaújfalu között köttetett. A hétvégén írtak alá megállapodást.

– A határon túli barátainktól mély magyarságtudatot tanulhatunk, amire mai világunkban igencsak nagy szükség van. Ők pedig, az elszakított területeken élők, vágynak az anyaország gondoskodására. Ebből a törődésből ha csak egy picit is nyújtani tudunk mi, anyaországi községek, akkor kötelességünk megtenni – fejtette ki. Rábapordánynak több mint harmincéves kapcsolata van a szlovákiai Csallóközkürttel. Nemcsak az önkormányzatok, civil szervezetek, de a helyi családok is kapcsolatban állnak egymással. Az évtizedek alatt szoros barátságok alakultak ki, melyeket a fiatalok is ápolnak.

Dénesfának az erdélyi Harasztkerék a testvérközsége. Kapcsolatuk nagyon szoros. Az erdélyi gyerekek például minden évben nyaralni jönnek Magyarországra. Itt-tartózkodásuk költségeit a helyiek állják. De Dénesfa régi tűzoltóautóját is Harasztkerék kapta meg. A Beled környéki települések együttműködése erdélyi falvakkal egyébként régi keletű. Beled és Ákosfalva lettek először „testvérek". Ákosfalvához több kisebb község is tartozik, így a dél-rábaköziek felvették velük a kapcsolatot. Vásárosfalu Székelyvajával, Edve Nyárádszentbenedekkel tart.

 

A szanyiak a szlovákiai magyarbéliekkel találkoznak rendszeresen. A képviselő-testületeken túl különösen jelentős kapcsolat alakult ki a horgászok, vadászok és a labdarúgók között. Vannak már vállalkozók közti gazdasági kapcsolatok is. A delegációk részt vesznek a községi rendezvényeken, falunapokon, nemzeti, községi ünnepségeken. Lehetne még sorolni, hogy Bogyoszló és Felsővámos, Rábacsécsény és Felsőpatony (mindkettő szlovákiai) miként működnek együtt. Érdemesebb azonban megemlíteni, hogy néhány településünk „keze messzebbre is elér". Bősárkány ugyanis a német Knittelsheimmel ápol jó kapcsolatot, míg Enese az osztrák St. Stefannal, de Dénesfának is van német testvére, Hambrü-
cken. Enesének egyébként a felvidéki Bős és az erdélyi Csíkszentmihály is partnere, Bősárkánynak pedig az erdélyi Tusnád.

Szombaton a szili önkormányzat küldöttsége indult útnak, hogy megismerjék leendő partnerüket, Dunaújfalut (Nova dedinka). A Pozsonytól húsz kilométerre fekvő településnek 2170 lakosa van. Harminc százalékuk magyar, de elgondolkodtató szám, hogy ennek ellenére polgármesterük és a képviselő-testület többsége is magyar nemzetiségű. A rábaköziek látogatását a hagyományos Mikulás-fesztiválra időzítették. Először a két község elöljárósága találkozott a polgármesteri hivatalban. Takács Viola polgármester köszöntötte a sziliakat, majd Lengyel Lajos szili polgármester arról beszélt, hogy a kapcsolatot igyekeznek tartalommal is megtölteni. Az önkormányzatok mellett a civil szervezetek, intézmények és a gazdasági társaságok is keresik az együttműködést. Mivel mindkét településen jelentős a mezőgazdaság, akár ezen a területen is elképzelhető kapcsolat.

 

A testvérközségi megállapodás aláírása után a vendégeknek bemutatták Dunaújfalut: az Árpád-kori kápolnát, a haranglábakat, az iskolát, óvodát, a felújított faluközpontot, a sportpályát, a szabadidőközpontot. A Mikulás-fesztiválon a helyi gyerekek adtak műsort, az anyaországi vendégek tiszteletére két nyelven. Szilból a hagyományőrző néptáncegyüttes és a Linkószer Citerazenekar adtak ízelítőt a Rábaköz kultúrájából, hagyományaiból.

Lengyel Lajos a Kisalföldnek elmondta: falujának eddig is voltak külhoni kapcsolatai, de a mostani az első, melyet írásban is rögzítettek. A polgármester úgy véli, gyümölcsöző lesz a két község kapcsolata.
– Az első benyomások mindenképpen szimpatikusak a partnertelepülésről. Az fogott meg különösen, hogy milyen összetartás, összefogás jellemzi mindennapjaikat. A Mikulás-fesztivál rendezvényeit például teljesen civil támogatással rendezik meg. Úgy érzem, vannak olyan tulajdonságai Dunaújfalunak és az ott élőknek, melyeket érdemes lesz Szilban is átvenni.

Abban is bízom persze, hogy mi is tudunk majd újat mutatni nekik. Az együttműködés elsősorban intézményeink és civil szervezeteink között alakulhat ki, de akár a gazdasági élet szereplőinek is előnyös lehet a szlovákiai kapcsolat – mondta el Lengyel Lajos.

 

További információ