A kertben is kezelnek

2014. június 06. péntek, 07:10

Fennállása hat évtizedét szak- értői konferenciával ünnepelte a napokban a kapuvári kórház dénesfai pszichiátriai osztálya. Az intézményvezető a Cziráky grófokról és a konyhai harangról is mesélt.

Neves szakemberek részvételével, a kapuvári városházán tartott szakmai konferenciával és betegtalálkozóval ünnepelte hatvanéves jubileumát a kapuvári Lumniczer-kórház pszichiátriai osztálya. A dénesfai – egykori Cziráky-kastélyban – székelő intézmény vezetője, dr. Ostorharics-Horváth György a Kisalföldnek elmondta: az intézmény 1954-ben, 18 Lipótmezőről ide irányított gondozottal kezdte meg a munkát Márk Béla volt lipótmezői főigazgató és dr. Kuncz Elemér hathatós munkájával.
– Akkoriban csak a Lipóton és Nagykállóban üzemelt pszichikai osztály Magyarországon, a dénesfai intézmény elindulása komoly fejlődést jelentett országosan is – mondta Ostorharics-Horváth főorvos. Kiemelte, az egykori Cziráky-kastély – napjainkban nem privatizálható műemlékként – ezzel a döntéssel megmenekült az ötvenes években oly divatos „egyéb funkció" adástól, melynek keretében nem egy patinás épületbe gépállomást és más épületpusztító tevékenységet költöztettek.

– A kastély kertje mint természetvédelmi terület egyben a munkaterápiás kezelés helyszíne is. A növénytermesztés, a parkgondozás szervesen beépült a gondozottak kezelésébe – mondta az osztályvezető főorvos. Kijelentette, a 2004-ben teljes rekonstrukción átesett épület állapota a grófi család mai tagjainak tetszését is elnyerte.

– Tíz éve az egyik Cziráky gróf járt itt és csak a főkapu mellett elhelyezett harang helyét kifogásolta – mesélte a főorvos. A grófok idejében ez a harang az ebédet jelezte, napjainkban más funkciót lát el. – A Czirákyak helyi elfogadottságát mi sem jelzi jobban, mint hogy látogatásaik rögtönzött falunapként kerülnek be a dénesfai történetekbe – fogalmazott a főorvos. A család két tagját a természetvédelmi kastélykertben helyezték örök nyugalomba, a sírokat évente látogatják a családtagok.

– A kezdő, 18 gondozotti létszám a hetvenes években 154-re bővült, napjainkban 86 embert látunk el Dénesfán – mondta Ostorharics főorvos. Kiemelte, a dénesfai orvosi munka országos hírnévre tett szert, s ezt a minapi kapuvári konferencia előadóinak névsora is jelzi.
– Úgy vélem, a családok is látják munkánk eredményét, az ő nagyobb részvételükre is számítok a közeljövőben – mondta dr. Ostorharics-Horváth György.

További információ

» Kapcsolódó galéria
Vissza az előző oldalra | Vissza a tetejére