Magyar Falu Program

magyar falu program

Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

A jármű a német testvérközség adománya

2003. augusztus 09. szombat, 22:28

Kettős keresztet avattak és tűzoltóautót szenteltek fel a szombati falunapon Dénesfán. A jármű a németországi Hambrücken község adománya, a településsel a dénesfaiak testvéri kapcsolatot ápolnak.

 

tkocsiDénesfa közepén, az újonnan kialakított parkban állították fel és szentelték meg szombaton a kettős keresztet, mellyel Takács Lajos polgármester szerint hazánk történelmét idézték meg az apró településen. Az ünnepségen hivatalosan is átadták a község önkéntes tűzoltó-egyesületének azt a Mercedes típusú autót, melyet a németországi Hambrücken önkormányzata adományozott a dénesfaiaknak.

Váci Mihály Nem elég című versével kezdődött az avatóünnepség, melyet Gyűrű Valéria színművész mondott el. Ezután Takács Lajos köszöntötte a megjelenteket. A polgármester arról az összefogásról beszélt, amivel sikerült a keresztet felállítani és a körülötte lévő parkot kialakítani. A munkákhoz nemcsak a helyiek, hanem a szomszédos községek lakói is hozzájárultak.

Ivanics Ferenc, a körzet országgyűlési képviselője avatóbeszédében azt hangsúlyozta, hogy a kettős kereszt a magyar nép megmaradását jelképezi, hiszen az elmúlt ezer évben sokszor volt szükség harcra, küzdelemre.

– Saját hazánkban számos alkalommal kellett védenünk az életünket, családunkat, vagyonunkat. Hányszor és hányszor kellett szabadságharcot vívnunk a saját győzelmünkért, létünkért – mondta Ivanics Ferenc. – Keresztet állítani nemcsak egyszerű emlékezés, hanem az itt élő emberek összefogását is jelzi.

A keresztet Jász László helyi és Gyűrű Ferenc Dénesfáról elszármazott plébános szentelte fel és áldotta meg. Az ünnepség további részében August Böser, Hambrücken polgármestere adta át a tűzoltóautó kulcsait az önkéntes tűzoltóknak. Mint mondta, községük nemrégiben egy új járművel gazdagodott és önkormányzatuk úgy gondolta, a feleslegessé vált autó Dénesfán szolgálhat tovább a legjobb helyen. A gépkocsit a plébánosok is megáldották. A rendezvényen a soproni fúvószenekar és a helybeli iskolások is közreműködtek.

Megjelent: Kisalfold, Szerző: Cs. Kovács Attila