Magyar Falu Program

magyar falu program

Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

A grófi sírok környékét is rendbe tették

2007. február 12. hétfő, 00:38
Hárommillió forintot költött a közelmúltban a község temetőjére a dénesfai önkormányzat.

Hárommillió forintot költött a közelmúltban a község temetőjére a dénesfai önkormányzat. A ravatalozó felújításához megyei pályázaton nyertek támogatást, a kerítés rendbetételéhez „olcsó ötletek" is kellettek. Takács Lajos, Dénesfa polgármestere a Kisalföldnek elmondta: időszerű, szinte már halaszthatatlan volt például a kerítés átépítése.

– Már a 2002-es önkormányzati ciklus elején is terveink között szerepelt a temető környezetének rendbetétele. Anyagilag most lett olyan a helyzet, hogy lépni tudtunk – fogalmazott Takács Lajos. – Mivel a sírkert a falun kívül van és nem szem előtt, az elmúlt évtizedekben nem sokat költöttek a területre. A régi betonlábak kidőltek, a drótkerítés leszakadt, mindenképpen javítani kellett. Jókor találkoztunk a megyei önkormányzat pályázatával, amit a ravatalozók felújítására írtak ki. A két munkát összekapcsoltuk, így nyertünk közel kétmillió forintot. Összesen aztán hárommillió forintot fordítottunk erre a célra. Úgy próbáltuk megoldani a feladatot, hogy évtizedekig ne legyen rá gondunk. Betonalapot építettünk, a lábak közti részt pedig fával alakítottuk ki, ami esztétikailag is elfogadható.

A szükséges faanyagot gyakorlatilag pénz nélkül szerezte be a dénesfai önkormányzat, a falu vezetőitől már megszokott találékonysággal. „Csereakciót bonyolítottunk le, egy vállalkozó jóindulatával" – jegyezte meg Takács Lajos. A munkát a községi alkalmazottak, a karbantartók és a közhasznú munkatárs végezték el. Besegítettek még a helyi középiskolás diákok is, akiket rendszeresen foglalkoztat az önkormányzat.

A ravatalozó épületét kívül-belül felújították a pályázati támogatásból. Az egyik üresen álló, kihasználatlan helyiséget az előírásoknak megfelelően vizesblokknak alakították ki. Így a dénesfai temető már ennek a feltételnek is megfelel. A sírkert környezetét is rendbe tették a helyiek.

– Temetőnknek van egy úgynevezett „öregtemető" része, ahol nagy sok régi sírkő van, még a grófi időkből, az 1800-as évekből is. A Cziráky család által alkalmazott tanítók, kertészek, tisztviselők és családtagjaik, illetve papok és az egykori zárda apácáinak nyugvóhelye a terület. Az utóbbi időben gondozatlanok voltak a sírok, benőtték a bokrok, fák. Ezt a részt megtisztítottuk és ma már úgy néz ki, ahogy egy temetőhöz illik. Ezáltal a sírkert ezen oldalán is lehet temetkezni, mivel a másik fele igencsak zsúfolt – tette hozzá Takács Lajos.

A dénesfai Győrváry Attiláné rendszeresen gondozza a temetőben férje sírját. P is úgy látta, hogy ráfért a felújítás a területre. „A kerítés már nagyon öreg volt, itt-ott kidőlt, nem vált díszére a falunak. Most valóban úgy néz ki, ahogy kell, nincs okunk szégyenkezésre" – mondta el véleményét a Kisalföldnek.

 

További információ