Magyar Falu Program

magyar falu program

Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

Egyéb forrásból

Dénesfán sokat tesznek a futballért 2012. december 04. kedd, 11:56

Dénesfa labdarúgásának története az 1930-as évekig vezethető vissza. Akkoriban a futballcsapat mozgatórugója a faluban élő grófi család volt. Három fiúgyermeküket a dénesfai fiatalokkal együtt a gróf lovas fogattal szállíttatta a környező falvakban rendezett mérkőzésekre. A második világháború után a kastélyparkban lévő pályán folytatódott a helyi fociélet. Az 1970-es években aztán raktárakat építettek a pálya helyére, így a szervezett labdarúgóélet megszűnt.

A mérkőzésen készült képeket továbbiakkal együtt a linkre kattintva lehet megtekinteni!

Inforabakoz.hu

Idén is lesz Károly-mise! 2012. október 16. kedd, 09:18

Szeretettel várunk mindenkit 2012. október 21-én Cirák és Dénesfa határában a Király kápolnánál, azon a szent helyen ahol 91 éve IV. Boldog Károly királyunk Ad Astra nevű repülőgéppel újra magyar földre érkezett, hogy befejezze a restaurációs folyamatokat, a törvénytelen forradalmak korszaka után és helyreállítsa a törvényes királyi hatalmat újra az országban.

 

A tavalyi emlékmisén vendégünk volt a nyugalmazott luxembourgi érsek és sok zarándok érkezett Dél-Tirolból is. Idén is sokan jönnek majd az ország minden tájáról és várunk külföldről is zarándokokat.

Miért zarándoklat? Az út lelki felkészülést is jelent, hiszen szentéletű királyunk életútjának egyik fontos eseménye fűződik ehhez a helyhez. Az út sokaknak lemondással is jár, hiszen több száz kilométert kell utazniuk, hogy jelen legyenek a szentmisén és Boldog Károly király ereklyéi előtt emlékezzenek meg a helyreállítás lehetőségéről, a szentéletű király életéről.

Vállaljuk hát a lemondást, vállaljuk az áldozatot egy évben egyszer! Jöjjünk el és emlékezzünk, imádkozzunk közösen!

Kérünk mindenkit, hogy lehetősége szerint terjessze a hírt és az esemény plakátját, hogy minél többen lehessünk Magyarország egyik legfontosabb királypárti összejövetelén! Előzetes terveink szerint zarándokutunk során lerójuk kegyeletünket őfensége Habsburg-Lotharingiai Ottó szívurnájánál, Pannonhalmán.

Pontos időpont: 2012. októver 21. (vasárnap), 14.00 óra

Helyszín: Cirák és Dénesfa határában a Király kápolnánál. A pontos helyszín térképen feltüntetve ITT található.

Minden a levéllel kezdődött. Az írójában dúlt az indulat, de dühét elfojtva nyugalmat erőltetett magára. A határozottság azért maradt, a sorokból érezni a dacot, az erőt. Még a pecsét után nyúlt, ügyesen, hogy az aláírás el ne kenődjön, ráütötte azt. A pecsétes papír önálló életre kelt. Kézbesítették, iktatták, mappába dugták. Azóta őrzik, amit előszedhetnek, hivatkozhatnak rá. A pecsétes papír árulkodik, mutatja, az előkészítést ügyintézés követte.

A határon túli magyar és az anyaországi települések testvérkapcsolata nem fásul el. Mindig lehet újat kitalálni, mindig kötődnek új barátságok. Jó példát mutatott erre a napokban Dénesfa.

Mennyibe kerül egy gyermek? 2012. február 22. szerda, 19:10

Egy piciny falu és egy kisváros polgármestere egyaránt kiszámolta, mennyibe kerül 16 kisiskolás.

Répcelak hozzájárulást kért az iskolájába járó répceszemerei gyerekek után. A falu viszont kártérítést kért.

A répcelaki önkormányzat kérése ellenére nem fizet hozzájárulást a Móra iskolába járó répceszemerei gyerekek után a szomszéd megyebeli falu. Sőt: annak polgármestere több mint hetvenmillió forint kártérítést szeretne Répcelaktól.

Községünk falugondnokát, Kovács Miklós is megkérdezte a Kisalföld munkatársa:

Kovács Miklós dénesfai önkormányzati képviselő, falugondnok:

 – Az önkormányzat szempontjából elmondható, hogy megtettünk mindent, amit az anyagi lehetőségek megengedtek. Kimagasló eredmények, fejlesztések persze nincsenek, de elégedettek lehetünk így is. Mint falugondnok nagyon örülök, hogy ennyi idősen is szolgálhatom a helyieket. Azt hiszem, 2011-ben sem volt olyan kérés, amit ne teljesítettünk volna. Bízom benne, hogy ugyanezt a következő évfordulón is elmondhatom.

 

A teljes cikk a Kisalfold.hu-n olvasható

Községünket is említi a Kisalföld hasábjain olvasható cikk: 

Számos rábaközi település évtizedek óta ápol jó kapcsolatokat külföldi községekkel. Elsősorban határon túli magyar falvakkal. Mindkét félnek előnyös a barátság, melyek nem korlátozódnak csak az önkormányzatok együttműködésére.

Ha kell, tüzelőt és élelmiszert is adnak 2011. december 09. péntek, 12:17

Az önkormányzatok tartós élelmiszerekkel, tűzifával, szükség esetén készpénzzel segítik ki a helyieket. Nemcsak karácsony közeledtével támogatják a rászorulókat, hanem egész éven át.

Kilencven esztendővel ezelőtt Károly, Magyarország királya másodszor kísérelte meg a visszatérést a magyar trónra. Svájcból érkezett repülőgéppel és az akkori Sopron vármegyében, Dénesfa község határában, a Cziráky grófok birtokán lépett hazánk földjére.

<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>
Oldal: 3 / 12